Politie Sri Lanka houdt veertig verdachten aan: ‘Daaronder één Syriër’

De politie in Sri Lanka heeft een Syriër aangehouden na de bloedige zelfmoordaanslagen van afgelopen weekend. Dat zeggen drie ingewijden tegen persbureau Reuters.

De politie zou de Syriër hebben aangehouden voor verhoor. Dat gebeurde volgens een bron nadat lokale verdachten aan de tand waren gevoeld. 

De autoriteiten maakten eerder al bekend veertig arrestaties te hebben verricht in de nasleep van de aanslagen. Onder de arrestanten zou de bestuurder van een busje zijn die een aantal van de aanslagplegers heeft vervoerd en de eigenaar van een huis waar een aantal van hen hadden verbleven. 

De aanslagen hebben minstens drie Nederlanders het leven gekost. De 54-jarige Monique kwam om het leven, net als een Nederlandse vrouw van 48 en haar dochtertje van 12 jaar. In totaal kwamen minstens 321 mensen om het leven en raakten zeker 500 mensen gewond. 

De regering van de Aziatische eilandstaat, die voor de kust ligt van India, denkt dat de lokale radicaal-islamitische groep National Thowheeth Jama'ath (NTJ) achter de aanvallen op hotels en kerken zit. Mogelijk in samenwerking met de Jamaat-ul-Mujahideen India (JMI). De organisaties kregen volgens de autoriteiten mogelijk hulp uit het buitenland. Islamitische Staat komt dan al snel in beeld. Die groepering eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslagen vandaag op via het eigen persbureau Amaq maar gaf geen bewijzen.

Lees alles over de aanslagen in Sri Lanka in ons dossier

Volledig scherm
© AFP
  1. ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    Daar stonden ze dan op het kerkhof in Zuid-Dublin, de familie en vrienden van Shay Bradley. Voor het afscheid van een geweldige vader en opa. Voor die immer pijnlijke laatste groet. Voor een traan... maar ook een onverwachte lach. Want de lieve ‘papabeer’ had tot ieders verbazing nog een grap voorzien op zijn begrafenis zaterdag. Een geluidsopname waarin hij deed alsof hij het maar niks vond in die kist van hem. De video van zijn laatste frats gaat nu de hele wereld rond.