Eén Nederlander omgekomen bij aanslagen Sri Lanka

Onder de dodelijke slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka is ook één Nederlander. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok gemeld. Het gaat om een Nederlandse vrouw van 54. Ze was woonachtig in het buitenland, maar niet in Sri Lanka. De vrouw is omgekomen bij de aanslag op het Cinnamon Grand Hotel in Colombo.

,,Spreek afschuw uit over de aanslagen in Sri Lanka op deze Paaszondag. In één woord, verschrikkelijk. Op dit moment kunnen we bevestigen dat er helaas één Nederlander is omgekomen. We staan in contact met de familie van het slachtoffer’', twitterde de bewindsman.

Eerder werd gesproken over twee Nederlandse slachtoffers. Van de 35 buitenlandse slachtoffers zijn er ook met de Amerikaanse en Britse nationaliteit, zei een zegsman in een van de ziekenhuizen in de hoofdstad Colombo. 

Afbreken

De reisorganisaties Thomas Cook en TUI melden dat er geen Nederlanders die via hen hebben geboekt, betrokken zijn bij de aanslagen op Sri Lanka. Ook de toeristen die met Kras, een onderdeel van TUI, in Sri Lanka rondreizen zijn niet betrokken.

De branchevereniging Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) meldt eveneens dat er geen slachtoffers zijn bij een van de aangesloten reisbureaus. Volgens ANVR-directeur Frank Oostdam zitten de reisorganisaties niet in de getroffen gebieden waar de aanslagen waren. ,,De aangesloten organisaties zien geen aanleiding om de reis aan te passen of af te breken’’, aldus Oostdam.

Bij de alarmcentrale SOS zijn tot dusver zes meldingen binnengekomen van Nederlanders die in Sri Lanka zitten en naar huis willen, zei een woordvoerster.

Huidskleur

Vanochtend zijn er explosies in drie kerken en vier bij toeristen populaire hotels op Sri Lanka geweest. Die aanslagen hebben minstens 190 mensenlevens geëist.  Ruim 400 mensen raakten gewond, meldt de politie in de hoofdstad Colombo. Het zou volgens de Srilankaanse regering gaan om goed georganiseerde aanslagen.

Vijf buitenlandse slachtoffers zijn tot nu toe geïdentificeerd. Van 22 andere slachtoffers wordt op basis van hun huidskleur eveneens vermoed dat ze buitenlanders zijn.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
Locaties aanslagen. © adr
  1. Vlaams ‘Most Wanted’ moordenaarskoppel na ruim twintig jaar opgepakt in Afrika

    Vlaams ‘Most Wanted’ moorde­naars­kop­pel na ruim twintig jaar opgepakt in Afrika

    Het Vlaamse moordenaarskoppel Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker van de ‘Belgium’s Most Wanted-lijst’ is gearresteerd. Het duo is verantwoordelijk voor de brute moord op een Britse zakenman, die in 1996 door spelende kinderen werd aangetroffen in de duinen, en werd al in 2011 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Tot gisteren wisten ze echter uit handen van de politie te blijven.