Volledig scherm
De Franse premier Emmanuel Macron. © AFP

Macron: Nederland moet duidelijk maken wat het wil met Air France-KLM

De Franse president Emmanuel Macron wil duidelijkheid hebben van de Nederlandse regering over de strategie met betrekking tot Air France-KLM. Nederland nam een aanzienlijk belang in de luchtvaartcombinatie. 

Volgens Macron is het nu zaak dat Nederland snel zijn intenties duidelijk maakt.

De Franse regering was verrast door de stap van Nederland. Er vielen termen als ‘niet vriendschappelijke’ en ‘geniepig’. Ook werd Nederland verweten dat het optrad als een activistische investeerder. Macron benadrukte dat het belang van Air France-KLM voorop moet staan. De beslissing van Nederland om een belang te nemen gaat volgens de president niet over soevereiniteit.

Kort voordat minister Wopke Hoekstra (Financiën) het nieuws wereldkundig maakte, lichtte hij de Fransen in. Dat gebeurde volgens Parijs dinsdag om 19.00 uur. De Fransen zeiden niets van de motivatie van Hoekstra en de zijnen te begrijpen. Later deze week komen de partijen bij elkaar.

Elbers topman

Frankrijk heeft naar eigen zeggen de voorbije maanden nadrukkelijk overleg gevoerd met Nederland over Air France-KLM. Daarbij zou KLM-baas Pieter Elbers ook de positie van topman van de holding zijn aangeboden. De Nederlander weigerde en daarop werd uiteindelijk de Canadees Ben Smith aangesteld.

Verder stellen de Fransen dat Nederland met zijn belang de waarde van het aandeel heeft getorpedeerd. Op de vraag of de Fransen hun belang in Air France-KLM verder willen vergroten, werd niet ingegaan. De Fransen hebben een belang van circa 14 procent in het bedrijf en zijn goed voor 22 procent van het stemrecht.

Eerder zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire al verrast te zijn geweest door de zet van de Nederlandse overheid. Hij herhaalde zijn steun voor de strategie en het management van Air France-KLM. Collega-minister van Gérald Darmanin (Begroting) zei eveneens dat de Franse overheid en het bestuur van Air France-KLM niet bewust waren van het feit dat Nederland aandelen aan het kopen was.

In de Ochtend Show to go spraken we vanochtend met verslaggever Sander van Mersbergen over de miljoenen die het kabinet uitgeeft om KLM te helpen.

  1. Kamerfractie VVD staat niet te springen om rijksgeld in nieuwe stadsbrug Rotterdam te steken

    Kamerfrac­tie VVD staat niet te springen om rijksgeld in nieuwe stadsbrug Rotterdam te steken

    De VVD-fractie in de Tweede Kamer vindt dat er niet zomaar 200 miljoen euro rijksgeld kan worden gestoken in een nieuwe stadsbrug in Rotterdam. Dat zegt VVD-Kamerlid Remco Dijkstra, woordvoerder mobiliteit, in een reactie op het akkoord dat de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam vorige week hebben bereikt over de komst van een oeververbinding tussen Rotterdam-Kralingen en –Feijenoord.