Volledig scherm
© Shutterstock

Berlijn: hip, groen en tolerant

Alle grote Europese hoofdsteden hebben een geschiedenis, maar die van Berlijn is wel héél veelbewogen. De herinneringen zie je overal, tastbaar en aangrijpend. Daarnaast is de stad hip, groen en tolerant. Geniet hier van je verblijf van de eerste tot de laatste minuut!

Waar starten?

Eerst een overzicht? Ga naar de Fernsehturm, 368 meter hoog, een van de iconen van Berlijn. Het uitkijkpunt op 203 meter beneemt je de adem (vooraf online kaarten kopen). Maar wil je starten bij hét embleem van de stad, dan wordt het de Brandenburger Tor: ooit toegangspoort, gelegen aan het einde van de beroemde boulevard Unter den Linden. Tot de val van de Muur, in 1989, kon niemand onder de Tor door lopen. Tegenwoordig is het een symbool van de herwonnen eenheid.

Volledig scherm
© Shutterstock

Relaxed

Een stukje Muur, dat barse bouwwerk, staat er nog: een bezoek aan de Bernauer Straße is een must. Maar dan is het tijd voor die andere, uitbundige kanten van de stad: de mooie, kunstzinnige, moderne en luchthartige. De cafés in Berlijn zijn sfeervol en hip, vaak 24/7 open! Leuke winkeltjes alom en bijna tweehonderd musea. Vergeet het Currywurst Museum niet…

Volledig scherm
© Shutterstock

Fiets

Om alle wijken met hun unieke karakter te zien, en de vele parken en bossen, is het een goed idee om een fiets te huren: er zijn veel fietspaden en -voorzieningen, de straten zijn breed. Dat Berlijn modern is en dat er veel kan en mag, is te merken aan de vriendelijke en relaxte sfeer, waar je ook komt.

Volledig scherm
© Shutterstock

Waarom Berlijn?

1. Veel en groot, 862 vierkante kilometer en voor elk wat wils!
2. Aangename sfeer van verdraagzaamheid.
3. Mix van cultuur, uitgaansleven, respect voor het verleden en groenbeleving.

Tip: Doe als de Berlijners en start op zondag met een uitgebreid ontbijt. Bezoek vervolgens een van de vele vlooien- of foodmarkten. Elke wijk heeft z’n eigen markt; de topper bij het Mauerpark is een markt en festivalterrein in één.

Volledig scherm
© Shutterstock