Volledig scherm
© Shutterstock

Romantiek in het kwadraat in Venetië

Op enkele eilanden in de Laguna Veneta ligt wonderschoon Venetië. Deze unieke, stijlvolle stad, een en al Renaissance, is al eeuwenlang dé trekpleister van Italië, ideaal voor een romantisch verblijf. Wie Venetië niet heeft gezien, kent Europa nog niet.

Waar starten?

Elk bezoek aan Venetië begint op het Piazza San Marco. Met de Vaporetto vaar je erheen, over het Canal Grande langs de beroemde palazzi, onder de Rialto-brug door. Op het Piazza neem je onder de zuilengalerij eerst een koffie bij Caffè Florian, het oudste café van Italië. De obers brengen de bestelling op een zilveren dienblad. Stijl, traditie: dit is Italië.

Volledig scherm
© Shutterstock

Grandeur

Vervolgens loop je over het plein, vol verbazing over de vele duiven en de grandeur van de gebouwen. Zoals de Basilico di San Marco, de iconische klokkentoren Campanile (98 meter) en het Doge-paleis. Aan gevels en op zuilen beelden van leeuwen, symbool van het vroeger zo machtige Venetië.

Volledig scherm
© Shutterstock

Boogbruggen

Rond dit kloppende hart is er veel meer. Je kunt eindeloos dwalen door smalle straten en stegen – autovrij – vol charmante boetieks, ijssalons en kleurrijke bars en restaurants, stilstaan op de honderden boogbruggen en kijken naar de gondels die dobberen in de grachten... Op een knus pleintje neem je op een terras een spaghetti alla busara. Er is een keur aan musea. Topper is het Guggenheim Museum in het witte Palazzo Venier dei Leoni, met moderne kunst van onder anderen Dali, Miró, Kandinsky en Chagall.

Volledig scherm
© Shutterstock

Waarom Venetië?

1. Variatie in vermaak: architectuur, cultuur, sfeer, shoppen, culinair.

2. Overvloed: Venetië bestaat uit zes behoorlijk grote wijken: een en al bezienswaardigheid!

3. Afgezien van de Vaporetto’s geen gemotoriseerd verkeer.

Tip: De meeste toeristen stranden op het drukke ‘glasblazerseiland’ Murano. Veel rustiger zijn bijvoorbeeld Sant’Erasmo, de ‘groentetuin van Venetië’ of ‘kloostereiland’ San Francesco del Deserto. Het is een serene plek waar het stadse leven van Venetië opeens heel ver weg lijkt.