dader steekpartij Den Haag
Volledig scherm
dader steekpartij Den Haag © Videostill

Anonieme melder gaf politie tip over terreurplan Haagse steker

De politie heeft in maart een tip gekregen van een anonieme melder dat Malek F., de 31-jarige Syriër die op zaterdag 5 mei drie mensen neerstak op het Johanna Westerdijkplein in Den Haag, van plan zou zijn geweest een terroristische daad te plegen. Tot nu toe is echter nog niet gebleken dat hij heeft gehandeld uit terroristisch oogmerk.

Dat laat het Openbaar Ministerie vandaag weten. Er is nog een groot onderzoek gaande rondom Malek F., maar vooralsnog valt niet met zekerheid te zeggen wat dat was. Hij legt volgens het OM wisselende verklaringen af die geen concrete aanwijzingen opleveren.

Bij de verdachte thuis is volgens het OM geen afscheidsvideo of afscheidsbrief gevonden na de steekpartij van 5 mei. Ook is het incident niet opgeëist. In zijn woning is vooralsnog geen materiaal aangetroffen dat duidt op terroristisch gedachtegoed. 

Melding

Wel blijkt nu dus uit dit onderzoek dat de politie begin maart via een anonieme melder een brief in gebrekkig Engels had ontvangen met de boodschap dat de Syriër een terroristische daad zou willen plegen. In die maand deden politie, de AIVD, deskundigen van de gemeente Den Haag en betrokken instanties in het Veiligheidshuis onderzoek naar deze melding. Op dat moment zag de politie geen aanleiding om de man aan te merken als iemand met terroristische plannen, maar kon dit ook niet uitsluiten. Op basis van deze ene melding en het feit dat er geen resultaten uit dit onderzoek kwamen, kon de politie hem niet aanhouden.

Ten tijde van dit onderzoek verbleef de man in een GGZ-instelling. Hij is daar voor een periode verplicht opgenomen vanwege verward gedrag. Zo had hij in februari zijn hele huisraad uit zijn raam naar beneden gegooid.

Hulpverlening na steekpartij in Den Haag.
Volledig scherm
Hulpverlening na steekpartij in Den Haag. © Jos van Leeuwen

Slachtoffers

De drie slachtoffers zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis. Ze hadden ernstige wonden aan hoofd, nek en keel opgelopen. Bij een van de slachtoffers zou de verwonding zó ernstig zijn geweest, dat een tongzenuw is geraakt.

De dader ligt nog wel in het ziekenhuis, in het Penitentiair Ziekenhuis in Scheveningen. Hij zit daar in beperkingen en heeft alleen contact met zijn advocaat. 

Burgemeester

Quote

Iedereen die daaraan bijdraagt en heeft bijgedra­gen - vanaf de allereer­ste verzorging op straat tot het herstel de komende periode - verdient een groot compliment

Burgemeester Pauline Krikke
Burgemeester Pauline Krikke
Volledig scherm
Burgemeester Pauline Krikke © ANP

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag noemt de update van het Openbaar Ministerie 'goed'. ,,De impact van de verschrikkelijke gebeurtenis op de stad is groot, dat schept de verantwoordelijkheid om waar mogelijk open te zijn over wat we weten en kunnen melden. Dat geeft hopelijk weer iets meer antwoorden op vragen waar mensen mee zitten. Ik vind het in dat kader ook goed dat het OM de anonieme, schriftelijke melding naar buiten brengt.'' Tegelijkertijd vindt de burgemeester dat alle betrokken instanties de anonieme melding 'zorgvuldig' hebben onderzocht.

,,Zoals zovelen heb ook ik liever vandaag antwoord op allerlei vragen dan morgen, maar het is belangrijk dat het onderzoek en de verhoren grondig voortduren. Dat doet recht aan de ernst van het incident. Want hoewel de verdachte – zoals eerder gemeld – bij de politie bekend stond als een persoon met verward gedrag, zegt dat niet op voorhand iets over het motief dat ten grondslag ligt aan zijn gruweldaad.''

De burgemeester vindt het fijn dat alle slachtoffers uit het ziekenhuis zijn. ,,Iedereen die daaraan bijdraagt en heeft bijgedragen - vanaf de allereerste verzorging op straat tot het herstel de komende periode - verdient een groot compliment.”

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus zei in het tv-programma Pauw dat hij gisteren hoorde over de tip. Hij noemt het te prijzen dat het OM deze verklaring heeft gegeven, om verdere onrust te voorkomen. Inhoudelijk wil hij verder niet op de zaak ingaan, omdat de zaak onder de rechter is. Morgen wordt beslist over de mogelijke verlenging van het voorarrest van de verdachte.

De Haagse PVV heeft haar vertrouwen in de burgemeester vanavond opgezegd.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag