Krikke wil nieuwe aanpak verwarde personen

VideoBurgemeester Pauline Krikke heeft vanavond een motie van wantrouwen overleefd. Wel was er felle kritiek  van alle politieke partijen over de communicatie van de burgemeester. Krikke belooft een betere aanpak van verwarde personen en aanscherping van het systeem van terreurmeldingen.

De burgemeester ging flink door het stof vanavond. In haar spreektijd gaf Krikke toe fouten te hebben gemaakt. ,,Ik realiseer me dat achteraf over mijn verklaring onduidelijkheid is ontstaan. Dat trek ik me aan'', zei de burgemeester in de raadzaal. 

De Haagse politieke partijen uitten veel kritiek op de crisiscommunicatie van Krikke. Martijn Balster van de PvdA noemde het kwalijk dat Krikke terug moest komen op haar uitspraak dat het om een verwarde man zou gaan, die geen andere motieven heeft. Peter Grinwis van CU/SGP sprak over een te snel de-escalerende verklaring, in plaats van een vertrouwenwekkende verklaring. 

Rustig slapen

,,De snelle reactie van de burgemeester kwam over als 'Gaat u maar rustig slapen'’’, aldus Grinwis. Het CDA deelde evenmin complimenten uit vanavond. De fractie vraagt zich af waarom er pas na enkele dagen werd onderzocht of er een terroristisch motief ten grondslag lag aan de steekpartij. ,,Hoe goed wordt er samengewerkt tussen politie, burgemeester en OM?’’ 

Krikke zei in de raadzaal te balen van de situatie. ,,Ik trek het mij aan dat mijn opmerking na de steekpartij een verkeerd licht op de zaak heeft geworpen. Het was nooit de bedoeling van mijn woorden om een terroristisch motief uit te sluiten’’, aldus Krikke.

Tientallen terreurmeldingen per dag

De anonieme 'terreurtip', die al begin maart over Malek F. gedaan was, kwam pas op 7 mei op het bureau bij Krikke. Volgens de burgemeester krijgt de Haagse politie tientallen meldingen per dag binnen die mogelijk een relatie hebben met een terroristische activiteit. ,,Het is niet zo dat alles wat binnenkomt aan meldingen bij burgemeester en politiechef terecht komt.’’ Tijdens de huiszoeking bij de verdachte van de gruwelijke steekpartij zouden geen signalen zijn gevonden voor terrorisme. Het onderzoek is nog bezig. 

Proef verwarde personen

De zaak van de Haagse steker Malek F. is volgens Pauline Krikke aanleiding voor een proef met verwarde personen. ,,Er moet zwaardere bemoeizorg komen. In de regio zullen we vijftig van de steeds terugkerende hoog-risico verwarden blijven monitoren.'' Er zou volgens de burgemeester een gat zitten tussen de zorginrichtingen en de begeleiding van een patiënt thuis. Met bemoeizorg zou er bijvoorbeeld voor kunnen worden gezorgd dat mensen hun medicijnen blijven nemen. 

Een motie die regelt dat voortaan alle onderzochte AIVD-meldingen op Krikkes bureau komen, kreeg vanavond een meerderheid. Krikke wil ook melding krijgen als verwarde personen ontslagen worden uit  de GGZ. Malek F. ging vanuit een gesloten inrichting naar ambulante behandeling en de gemeente werd daarvan niet op de hoogte gesteld. 

De PVV, die het debat vanavond aftrapte, eiste dat Krikke moet opstappen. De fractie stelt de gemeenteraad verantwoordelijk voor de drie zwaargewonden op 5 mei. Raadslid Willie Dille: "Hoe kan het dat deze Syrische asielzoeker hier rondliep. Door u. U bent hier in de raad allen verantwoordelijk voor. Had naar ons geluisterd en ze hier niet opgevangen." De motie kreeg vanavond geen steun van andere partijen.

Volledig scherm
Spoeddebat over steekpartij 5 mei burgemeester Krikke.(Den Haag 17-05-18) Foto:Frank Jansen © Frank Jansen

@ADDenHaag/Politieke verslaggevers on Twitter

From breaking news and entertainment to sports and politics, get the full story with all the live commentary.

Volledig scherm
2018-05-17 16:35:52 DEN HAAG - Gemeenteraadslid Willie Dille (PVV) tijdens de gemeenteraadsvergadering met Burgemeester Pauline Krikke. © ANP
Volledig scherm
2018-05-17 16:59:11 DEN HAAG - Gemeenteraadslid Frans de Graaf (VVD) tijdens de gemeenteraadsvergadering met Burgemeester Pauline Krikke. De gemeenteraad is kritisch over de aanpak van de steekpartij op Bevrijdingsdag. ANP JERRY LAMPEN © ANP
Volledig scherm
Spoeddebat over steekpartij 5 mei burgemeester Krikke. Richard de Mos spreekt.(Den Haag 17-05-18) Foto:Frank Jansen © Frank Jansen

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag