Volledig scherm
Meerdere gewonden bij steekpartij in Den Haag. © JOS VAN LEEUWEN

Jamy (14) zag slachtoffer van Haagse steekpartij. ‘Ik dacht: Wat is er aan de hand?’

‘Wij hadden het ook kunnen zijn.’ Een dag na de steekpartij in de Grote Marktstraat in Den Haag is de 14-jarige Jamy nog steeds een beetje geschrokken. Samen met een paar vrienden liep zij de Hudson’s Bay uit, toen een nog onbekende dader drie tieners had neergestoken.

,,We zagen opeens allemaal politie”, vertelt ze. Jamy zag ook de 13-jarige jongen die het slachtoffer werd, maar dacht eerst dat hij iets had gestolen. ,,Daarna zagen we hem met een sjaal om zijn middel heen en dat hij in zijn rug was gestoken.”

Quote

Ik probeerde wel rustig te blijven

Jamy

De Haagse schrok, raakte in paniek. ,,Ik dacht: ‘Wat is er aan de hand?’ Ik probeerde wel rustig te blijven. Samen met het groepje zijn we naar de Primark gelopen en uiteindelijk zo snel mogelijk de stad uit gegaan.” Wat er door haar heen ging? ,,Vooral paniek. Wij hadden het ook kunnen zijn. Wij liepen ook met een groepje jongeren.”

De dader heeft ze niet gezien. ,,Als je zo in paniek raakt, let je daar niet op.” De dag na het heftige incident denkt ze er nog wel veel aan terug. ,,Ik ben geschrokken, maar het gaat wel.”

‘Onopvallende man’

Ook de 17-jarige Kelly de Lange uit Den Haag liep precies op het moment dat de 35-jarige man om zich heen is gaan steken door de Grote Marktstraat met haar broer van 21. Ze zegt ‘een onopvallende man om zich te hebben zien zwaaien’, maar heeft het steken of een wapen niet gezien. Kelly en haar broer kwamen dan ook direct midden in de gillende en rennende menigte terecht.

,,Mijn broer en ik beseften wel meteen dat het ernstig was en zijn naar de Hema terug gerend. Het was duidelijk dat we niet naar de tramhalte kon komen die we moesten hebben om naar huis in Leidschenveen te komen. We hebben een paar seconden bij de Hema gestaan en toen zijn we via de zijkant van het gebouw weggegaan en naar het Centraal Station gelopen.”

Net als in de Grote Marktstraat was er op het station heel veel politie. ,,Ze doorzochten ook trams.” Dat er heel snel heel veel politie in de Grote Marktstraat was na de steekaanval verbaast Kelly niet echt. ,,Het was koopavond en dan staat er altijd politie om de hoek.” Het besef dat zij en haar broer ‘de pechvogels’ hadden kunnen zijn die zijn gestoken kwam zaterdagmorgen eigenlijk pas. ,,Ook omdat mijn moeder dat zei. Ja, wij hadden ook net op dat punt kunnen lopen.”

Maar bang is ze er niet door geworden. ,,Bij mij het glas altijd half vol. Zo wil ik er naar blijven kijken.”

Gewonden

Bij de steekpartij raakte gisteravond een jongen van 13 en twee meisjes van 15 jaar gewond. De dader is nog niet gepakt. Omdat de politie geen duidelijk beeld van de dader heeft, kan men geen concreet signalement verspreiden. Wat betreft het motief worden alle opties opgehouden, ook die van een terroristisch oogmerk.

Verslaggeefster Maaike Kraaijeveld ging vandaag de Grote Marktstraat in en maakte deze video:

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag