Volledig scherm
Kirk en zijn vrouw Anne in 2012. © AFP

Kirk Douglas wordt 100 en is niet klein te krijgen

,,Onze familie heeft kennelijk een ijzersterk dna'', zei Michael Douglas (72) drie jaar geleden, toen bleek dat hij de strijd tegen keelkanker overwonnen had. De acteur doelde met deze uitspraak ook op zijn vader Kirk die toen net 97 was geworden.

Quote

Ik wens iedereen, ook mezelf, een dergelijke oude dag toe

Michael Douglas
Volledig scherm
In 2009. © AFP

Zoon Michael kon zijn (gespeelde) jaloezie amper verbergen toen hij over de conditie van zijn vader sprak: ,,Hij traint elke dag, schrijft aan de lopende band en er mankeert niets aan zijn geheugen. Ik wens iedereen, ook mezelf, een dergelijke oude dag toe.''

Voor Kirk Douglas, die onlangs nog een boek publiceerde (I Am Spartacus), is de viering van zijn 100ste verjaardag vandaag geen reden om het kalmer aan te doen. Wel is zijn acteercarrière voorgoed voorbij. In 1999 op het filmfestival van Deauville (een van zijn laatste bezoeken aan Europa) kreeg Kirk Douglas een onderscheiding voor zijn oeuvre. Bij die gelegenheid bleek dat een beroerte van enkele jaren daarvoor duidelijke sporen had nagelaten.

De breekbaar ogende acteur sprak moeizaam en langzaam, maar aan zijn geheugen bleek niets te mankeren. ,,Maar ik kan door mijn aandoening niet meer acteren'', zei hij met veel spijt in zijn stem.

Overlever
Overlever Kirk Douglas (echte naam: Issur Danielovitch Demsky) is zijn hele leven een overlever geweest. Als kind groeide hij op in bittere armoede. Zijn vader, een joodse immigrant uit Wit-Rusland, verdiende de kost als voddenman. Zoonlief probeerde uit het milieu te ontsnappen door een acteercarrière na te jagen. Die werd tijdens de Tweede Wereldoorlog onderbroken toen hij in 1941 bij de Amerikaanse marine in dienst ging. Maar zelfs diverse oorlogsverwondingen kregen hem niet klein.

Hij had ook een paar keer geluk in zijn leven. Zo miste hij in 1958 het vliegtuig dat verongelukte met onder anderen filmproducent Mike Todd, een van de echtgenoten van Liz Taylor, aan boord. Na de oorlog rees de ster van Kirk Douglas in Hollywood snel. Hij speelde in meer dan negentig films, onder andere als Vincent van Gogh in Lust for Life (1956).

Spartacus
Zeer vruchtbaar was zijn samenwerking met regisseur Stanley Kubrick. Diens film Paths of Glory (1957), een van de beste films over de Eerste Wereldoorlog, kwam vooral tot stand doordat Douglas zijn naam aan dit aanvankelijk omstreden project wilde verbinden. Met Kubrick maakte Douglas daarna de film die hem onsterfelijk zou maken: Spartacus (1960), over de leider van een slavenopstand tegen de romeinen. Voor zijn imposante carrière kreeg hij in 2008 een ere-Oscar.

Kirk Douglas trouwde twee keer. Het huwelijk met zijn eerste vrouw Diana, de moeder van Michael Douglas, duurde zeven jaar. Zij overleed vorig jaar op 92-jarige leeftijd. Met zijn huidige echtgenote, Anne Buydens (97, in Duitsland geboren), is Kirk al 62 jaar getrouwd.

Het liefdesleven van Douglas senior is minder turbulent dan dat van zijn zoon Michael die zich ooit voor seksverslaving in een kliniek liet behandelen. Diens huwelijk met Catherine Zeta-Jones verliep ook niet bepaald soepel, maar de twee sterren zijn nog steeds bij elkaar.

Ook kreeg Kirk te maken met de levenswandel van zijn kleinzoon Cameron, zoon van Michael, die wegens drugshandel tot vijf jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. In een recent interview keek Kirk terug op zijn leven. ,,Het grote voordeel is dat ik mezelf op deze leeftijd niets meer hoef te bewijzen. Dat is een geruststellende gedachte.''

Volledig scherm
Douglas in Spartacus. © PR
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement