Volledig scherm
© Pim Ras

Opnieuw kanker gevonden bij Joop Braakhekke (75)

Televisiekok Joop Braakhekke (75) is opnieuw getroffen door kanker. Hij voelde zich al langere tijd niet lekker. Zijn maag. ,,Dus heb ik half juli heb ik bloed laten prikken'', zegt hij tegen deze site. ,,Was er niets aan de hand. Ik hoefde me geen zorgen te maken, zeiden de doktoren.'' Anderhalve maand later blijkt het toch goed mis: de kanker is terug in de alvleesklier. ,,Met uitzaaiingen in mijn lever en longen, het is een enorme klap.''

Quote

Je denkt aan het einde, maar probeert dat tegelijker­tijd weer weg te drukken

Joop Braakhekke
Volledig scherm
© Pim Ras

Vorig jaar werd bij Braakhekke alvleesklierkanker geconstateerd. In mei van dit jaar werd hij 'schoon' verklaard. Nu: ,,Schoon, schoon, ik denk dat je nooit écht schoon bent van kanker. Ik geloof ook niet in genezen, eerder dat het een chronische ziekte wordt."

Braakhekke, die in 2014 een openhartoperatie onderging en vijf bypasses kreeg, ontving kort voor het weekend de keiharde mededeling dat de kanker terug was. ,,Afschuwelijk. Ik was in shock. Je denkt aan het einde, maar probeert dat tegelijkertijd weer weg te drukken. Ik ben naar mijn moeder gegaan, heb een stukje gezeild, maar het blijft door je hoofd spoken."

De televisiekok is realistisch. ,,Het is bekend dat mensen met alvleesklierkanker geen grote kans hebben, maar misschien valt er nog iets te rekken. Morgen zit ik bij Casper van Eijck (oncoloog in het  Erasmus MC in Rotterdam) en gaan we de boel op een rij zetten. Mogelijk dat er iets kan met celtherapie. Of immuuntherapieën. Chemo weet ik niet. Dan maak je ook veel kapot en het zal dan een heel zware zijn. Ik moet dit eerst mentaal nog gaan verwerken."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement