Volledig scherm
© ANP

Mogelijk geen compensatie voor 24.000 getroffen huishoudens na stroomuitval

Het is nog onzeker of de 24.000 huishoudens in Culemborg en omstreken die maandagavond zonder stroom zaten daarvoor worden gecompenseerd. Dat meldt het ANP.

Maandagavond zaten 24.000 huishoudens en bedrijven in Culemborg vanaf 19.30 uur tot ongeveer 01.15 uur zonder elektriciteit nadat een Defensiehelikopter tegen de bliksemafleiders van een hoogspanningsmast was gevlogen.

Wie wordt getroffen door een stroomstoring die langer duurt dan vier uur, heeft recht op compensatie. De vier uur geldt vanaf de eerste melding. Het starttarief is 35 euro. Voor elke vier uur daarbovenop krijgt de klant 20 euro extra.

De compensatie is een tegemoetkoming voor het ongemak veroorzaakt door een stroomstoring. Het is geen schadevergoeding.

Netbeheerder Liander bekijkt nog of een speciale bepaling over extreme omstandigheden van toepassing is. In dat geval hoeft de netbeheerder niet uit te keren, meldt de woordvoerder.

3.500 euro

De netbeheerder is aansprakelijk voor eventuele schade die klanten lijden door een stroomstoring. Die aansprakelijkheid geldt ook voor de schade die ontstaat door een eventuele spanningspiek na het weer opstarten van de stroomlevering. Het maximum voor de schadevergoeding is 3.500 euro per huishouden.

Voor bedrijven zijn de vergoedingen hoger. Dit is afhankelijk van het stroomverbruik en de hoogte van het spanningsniveau (kilovolt). De compensatie voor kleine zakelijke aansluitingen staat gelijk aan die voor huishoudens. Middelgrote- en grootverbruikers worden ruimer gecompenseerd.

Een groot bedrijf dat aangesloten is op het hoogspanningsnet en tussen de twee en acht uur zonder stroom heeft gezeten, kan in principe rekenen op 910 euro, voor elk extra uur komt daar 500 euro bij.

Meer over Culemborg? Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van breaking news uit de regio Utrecht? Zet dan je pushnotificatie aan!

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht