Volledig scherm
De hoogspanningsmast bij Zoelmond waar de twee bovenste draden ontbreken. © ANP

Netbeheerder onderzoekt herstel hoogspanningsleiding Culemborg

Netbeheerder Liander onderzoekt vandaag hoe de hoogspanningslijn bij Culemborg kan worden hersteld waar maandagavond een Apache-helikopter van defensie tegenaan vloog. Inwoners van de stad en omliggende plaatsen hadden van 19.00 uur 's avonds tot 01.00 uur 's nachts geen stroom.

Volgens Stefan Wesselink van netbeheerder Liander is nog niet zeker of het bedrijf Defensie aansprakelijk stelt voor de kosten van het incident. ,,Bij graafschade proberen we dat altijd wel te doen.''

Door de botsing knapten de bovenste draden tussen twee hoogspanningsmasten bij Zoelmond. Deze draden fungeren als bliksemafleiders. Ze kwamen op de eigenlijke stroomdraden terecht, waardoor kortsluiting ontstond. Daarop schakelde het verdeelstation in Tiel automatisch de stroom uit.

Spanning

Volgens Wesselink zijn monteurs vervolgens poolshoogte gaan nemen en hebben uiteindelijk de beveiligingsdraden losgeknipt. Die moesten daarna nog op de grond weggehaald worden. Vervolgens kon na middernacht de spanning van 50.000 volt weer op het net gezet worden.

De operatie kostte onder meer tijd vanwege de duisternis en de bereikbaarheid van de hoogspanningsmasten. Ook zijn er uitgebreide veiligheidsprocedures die gevolgd moeten worden voordat aan de hoogspanningsleidingen gewerkt mag worden.

De bliksembeveiliging kan voor de levering van stroom wel gemist worden, maar moet wel hersteld worden. Het is nog onduidelijk wanneer dat gebeurt. De stroomvoorziening hoeft daar volgens Liander niet voor uitgeschakeld te worden.

Tak

Culemborg en omgeving worden van oudsher vanuit het zuiden van stroom voorzien. De hoogspanningslijn takt in Tiel af van de verbinding tussen Nijmegen en Zaltbommel. Dat vindt volgens Wessselink zijn oorsprong nog in de provinciale elektriciteitsbedrijven. Hoewel op steeds meer plaatsen de stroomvoorziening in een ringvorm is aangelegd, heeft Culemborg, als uithoek van de provincie Gelderland, slechts een enkele tak. Daardoor is het bij een calamiteit niet mogelijk de elektriciteit van een andere kant aan te voeren, zoals bij een ring wel het geval is.

Meer over Culemborg? Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van breaking news uit de regio Utrecht? Zet dan je pushnotificatie aan!

Volledig scherm
© AD/MV

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht