Strafrechtelijk onderzoek naar ongeluk Apache

VideoDe Koninklijke Marechaussee is onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar het ongeluk met een Apache-helikopter in de buurt van Culemborg. Daaruit moet duidelijk worden hoe het ongeluk kon gebeuren en of verwijtbare fouten zijn gemaakt.

Over de invulling van het onderzoek kan een woordvoerder van de marechaussee nog niet meer vertellen.

Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) begint een officieel onderzoek naar het ongeluk. De raad stuurde gisteren al direct onderzoekers naar het weiland in Zoelmond waar de Apache in een weiland staat. Op basis van die eerste bevindingen heeft de OVV nu besloten een officieel onderzoek in te stellen.

De gevechtshelikopter vloog gisteravond tijdens een oefening van de Koninklijke Luchtmacht tegen de bliksemafleiders boven een hoogspanningskabel in Zoelmond gevlogen. Het toestel maakte vervolgens een noodlanding in een weiland. Beide piloten bleven ongedeerd. Door de botsing ontstond een grote stroomstoring in de regio. Zeker 24.000 huishoudens in Culemborg en omgeving kwamen urenlang zonder stroom te zitten.

Volledig scherm
© EPA