Strafrechtelijk onderzoek naar ongeluk Apache

VideoDe Koninklijke Marechaussee is onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar het ongeluk met een Apache-helikopter in de buurt van Culemborg. Daaruit moet duidelijk worden hoe het ongeluk kon gebeuren en of verwijtbare fouten zijn gemaakt.

Over de invulling van het onderzoek kan een woordvoerder van de marechaussee nog niet meer vertellen.

Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) begint een officieel onderzoek naar het ongeluk. De raad stuurde gisteren al direct onderzoekers naar het weiland in Zoelmond waar de Apache in een weiland staat. Op basis van die eerste bevindingen heeft de OVV nu besloten een officieel onderzoek in te stellen.

De gevechtshelikopter vloog gisteravond tijdens een oefening van de Koninklijke Luchtmacht tegen de bliksemafleiders boven een hoogspanningskabel in Zoelmond gevlogen. Het toestel maakte vervolgens een noodlanding in een weiland. Beide piloten bleven ongedeerd. Door de botsing ontstond een grote stroomstoring in de regio. Zeker 24.000 huishoudens in Culemborg en omgeving kwamen urenlang zonder stroom te zitten.

Volledig scherm
© EPA
  1. Afschaffen wet-Hillen: Het tijdrekken door de Kamerleden is logisch
    PREMIUM
    Commentaar

    Afschaffen wet-Hillen: Het tijdrekken door de Kamerleden is logisch

    Aankondigen dat je 15 of 20 uur spreektijd wilt bij een Kamerdebat omdat je hoopt daarmee de invoering van een wet te vertragen, is een beetje kinderachtig. De tijd moet worden volgepraat door het voorlezen van een boek. De ervaring bij eerdere aankondigingen van dergelijke filibusters leert ook dat het oppositieleden meer te doen is om de commotie vooraf dan om de aangekondigde spreektijd ook echt vol te maken.