Op deze kaart is het gekleurde deel de stad na het vestingplan van Jacob Kemp. De stervorm eromheen is het daaropvolgende ontwerp van Adriaen Anthonisz.
Volledig scherm
PREMIUM
Op deze kaart is het gekleurde deel de stad na het vestingplan van Jacob Kemp. De stervorm eromheen is het daaropvolgende ontwerp van Adriaen Anthonisz. © Regionaal Archief Gorinchem

Hoe Gorinchem de grootste nog complete vestingstad van Nederland bleef

STRUINEN DOOR DE STREEKWekelijks struinen verslaggevers Levien Vermeer en Matthijs Daniëls door de geschiedenis van deze streek. Deze week doken ze in het ontstaan van de vestingstad Gorinchem die, zo werd afgelopen week bekend, nog even moet afwachten of hij onderdeel gaat uitmaken van het Werelderfgoed.

Een man uit Alkmaar eindigde begin deze eeuw op de achtste plaats in de verkiezing van de ‘Grootste Gorcumer’. Die verkiezing onder lezers van de Gorcumse Courant werd overigens gewonnen door een man uit Ede: Willem de Vries Robbé. De man uit Alkmaar was niet de toenmalige burgemeester Piet IJssels, maar Adriaen Anthonisz. Deze naam doet wellicht her en der wenkbrauwen vragend fronsen, maar Adriaen Anthonisz is dé man die het aanzien van Gorinchem bepaalde. En dat is zo letterlijk bedoeld als maar zijn kan: hij ontwierp de stad.

Rivierenland