Koningin Elizabeth steunt Harry en Meghan in wens een stap terug te doen

Vandaag vond op Sandringham, het buitenverblijf van de Queen, een zeldzaam crisisoverleg plaats tussen de belangrijkste Britse royals. Inzet: de toekomst van Harry en Meghan. Koningin Elizabeth, prins Charles, prins William en prins Harry kwamen voor het eerst bij elkaar sinds Harry en zijn vrouw Meghan vorige week aangaven een stap terug te doen binnen de koninklijke familie en een deel van hun taken neer te willen leggen. 

Het nieuws kwam toen hard aan binnen Buckingham Palace: de andere royals zouden geschokt en woedend zijn na de verrassende mededeling die het stel op hun eigen Instagramaccount deed. Het paleis probeert nu de schade te beperken en in hoog tempo duidelijk te krijgen wat de hertog en de hertogin van Sussex precies willen, en in hoeverre dat te combineren valt met de verplichtingen die ze hebben als (parttime) leden van het Koninklijk Huis. 

Na het crisisoverleg kwam de koningin gisteravond direct met een ongewoon persoonlijke en informele verklaring, waarin ze duidelijk maakt dat ze de situatie betreurt. ,,Mijn familie heeft een constructief gesprek gehad over de toekomst van mijn kleinzoon en zijn gezin. We steunen hun wens om een nieuw leven te beginnen. Ondanks dat we liever gezien hadden dat ze fulltime lid bleven van de koninklijke familie, respecteren en begrijpen we hun verlangen om onafhankelijker te opereren, en tegelijkertijd deel uit willen blijven maken van mijn familie.’’ 

Afhankelijk

Harry en Meghan meldden vorige week al dat ze niet afhankelijk willen blijven van publiek geld. Dat zal op termijn gebeuren, schrijft de koningin: ,,Er zal een overgangsperiode komen waarin de familie Sussex tijd zal doorbrengen in zowel Canada als het Verenigd Koninkrijk.’’

Met meer details over hoe de toekomst van Harry en Meghan er precies uit zal zien, hoe de praktische zaken worden afgehandeld en de afwikkeling van de financiën kwam ze nog niet. Daar moet later deze week duidelijkheid over komen, schrijft de koningin: ,,Dit zijn zeer complexe en ingewikkelde kwesties. Er is nog werk aan de winkel. Maar ik heb gevraagd of er de komende dagen definitieve beslissingen genomen kunnen worden.’’ 

De verklaring kan deels gezien worden als poging de onrust en de enorme publiciteitsgolf die deze koninklijke crisis met zich meebrengt tot bedaren te brengen. Het paleis probeert een signaal af te geven en de rijen te sluiten. De boodschap: er is geen ruzie, we zijn samen in gesprek en zullen dit samen oplossen. Maar dat wordt nog een lastige klus: niemand heeft namelijk ooit echt half binnen en half buiten de koninklijke familie geopereerd. De royals en hun adviseurs staan voor ingrijpende beslissingen. Ze moeten helder krijgen wat Harry en Meghan precies voor rol willen gaan spelen binnen het Koninklijk Huis en welke taken ze willen blijven vervullen. 

Veto

Daarnaast bekijken ze hoeveel afstand de twee daadwerkelijk willen nemen. Als ze redelijk nauw betrokken blijven, dan zal hun vrijheid beperkt zijn:het paleis wil dan een veto kunnen uitspreken over andere activiteiten, zeker als die een commercieel oogpunt hebben. De Queen wil niet dat haar familieleden hun koninklijke status commercieel uitbuiten. Maar als Harry en Meghan zich echt afsplitsen en heel weinig meer te maken willen hebben met de Windsors, dan verandert de situatie. Dan zullen ze zich vrijer kunnen bewegen en zijn er mogelijkheden op commercieel vlak. Ook zouden ze zich dan meer uit kunnen spreken over politieke zaken, iets wat voor royals normaliter not done is. 

Toelage

Daarna moet er gesproken worden over financiële zaken. Harry en Meghan willen geen toelage meer ontvangen uit de sovereign grant die wordt gefinancierd door de belastingbetaler. Wel krijgen ze waarschijnlijk nog geld uit het vermogen van prins Charles: de hoogte van die uitkering zal onderwerp van discussie zijn. Ook huisvesting is belangrijk punt: het stel gaat hun tijd verdelen tussen Canada en het Verenigd Koninkrijk. De keuze voor waar ze zich vestigen zal aanzienlijke fiscale consequenties hebben. 

Het huis dat Harry en Meghan in Engeland willen aanhouden staat naast het kasteel in Windsor en is eigendom van de Queen. Moeten ze daar nu een marktconforme huur voor gaan betalen? De recente peperdure verbouwing en het onderhoud van hun Frogmore Cottage wordt nu door de belastingbetaler gefinancierd. Blijft dat zo, of moeten ze zelf in de buidel gaan tasten? Daarnaast wordt het gezin Sussex 24 uur per dag beveiligd, een peperdure operatie. Wie daarvoor opdraait als ze in Canada verblijven is ook nog niet helder.

Kortom: er moeten een hoop knopen worden doorgehakt. De komende dagen zijn van cruciaal belang voor de Queen en voor haar koningshuis: komen zij en Harry eruit, dan mag ze hopen dat het met een sisser afloopt en haar familie weer van de voorpagina’s verdwijnt. Maar als het conflict alsnog uitloopt op een vechtscheiding, dan zal de crisis waarin het Britse koningshuis momenteel zit zich alleen maar verder verdiepen. 

Queen Elizabeth
Volledig scherm
Queen Elizabeth © EPA