Prins Harry en vrouw Meghan verrassen Buckingham Palace met stap terug

update / videoDe Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan stappen uit de spotlights als ‘senior members’ van het koningshuis en willen hun tijd gaan verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika. Bovendien willen Harry en zijn Amerikaanse eega financieel onafhankelijk worden. De druk en de media-aandacht die de positie met zich meebrengt werd hen te veel. Buckingham Palace lijkt compleet verrast door het statement van de twee. ‘Voorbarig’, klinkt het.

Prins Harry en zijn vrouw Meghan hebben besloten een deel van hun officiële taken voor het Britse koningshuis neer te leggen. Het tweetal plaatst op zijn Instagrampagina een verklaring over de beslissing die ze hebben genomen. ‘We zijn voornemens een stap terug te doen als senior leden van het koningshuis en eraan te werken om financieel onafhankelijk te worden, terwijl we de koningin blijven steunen’, schrijven ze. Buckingham Palace zegt niet op de hoogte te zijn van het statement en teleurgesteld te zijn.

Het lijkt erop dat koningin Elizabeth de beslissing van kleinzoon Harry iets te voorbarig vindt. De koningin laat via een verklaring van Buckingham Palace doorschemeren dat het gesprek nog niet voorbij is. ,,De gesprekken met de hertog en hertogin van Sussex zijn nog in een pril stadium”, luidt de verklaring. ,,We begrijpen hun verlangen voor een andere invulling, maar dit zijn ingewikkelde kwesties die tijd kosten om aan te werken.”

Prins Harry en vrouw Meghan.
Volledig scherm
Prins Harry en vrouw Meghan. © REUTERS

Enorme druk

Al vaker deden Harry en Meghan hun beklag over de enorme druk die het bestaan in de koninklijke spotlights met zich meebrengt, over het vergrootglas waar ze onder liggen en de constante stroom aan negatieve verhalen die de Britse (roddel)pers over hen publiceert. Door terug te treden uit de belangrijkste kring royals hopen ze meer vrijheid te krijgen. Op hun kenmerkende eigen wijze plaatsten ze direct na hun vakantie in Canada op Instagram een statement: ‘Na vele maanden van reflectie en discussie hebben we besloten om dit jaar een nieuwe progressieve rol aan te nemen in ons instituut. We zullen terugtreden als ‘senior lid’ van het koninklijk huis. Tegelijkertijd zullen we hare majesteit de koningin volledig blijven ondersteunen.’

Het stel wil hun tijd gaan verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika, maar zal nog wel een deel van hun koninklijke taken op zich nemen. Parttime royals dus: ze schrijven hun verplichtingen aan de Queen, het Gemenebest en de goede doelen te blijven voldoen. ‘Door deze geografische verandering kunnen we onze zoon grootbrengen in de koninklijke traditie, maar tegelijkertijd ons gezin de ruimte te geven om ons op een nieuw hoofdstuk te focussen.’ De hertog en hertogin van Sussex zullen een nieuwe liefdadigheidsinstelling opstarten, en komen later met meer details. Wat deze beslissing in de praktijk nog meer betekent is afwachten: zo is het nog onduidelijk of de Britse lijn van troonopvolging hierdoor moet worden aangepast, en ook de financiële afwikkeling laat op zich wachten.

Tabloids

Al langer was bekend dat het stel het koninklijk korset vond knellen. Meghan gaf afgelopen najaar in een documentaire toe dat het moederschap en het leven als royal haar niet makkelijk afging. Vooral, gaf ze aan, door de enorme publiciteitsgolf in de Britse tabloids. Harry worstelt al sinds de dood van zijn moeder Diana met de pers: hij houdt hen verantwoordelijk voor het auto-ongeluk waar zij het leven liet. Na zijn verloving met Markle werd de verhouding met journalisten alleen maar slechter en het leven in de spotlights moeizamer. Al snel liet hij een verklaring uitgaan waarin hij de tabloids en columnisten van seksisme en racisme beschuldigde, en schreef over ‘een golf van beledigingen en intimidatie’. Dit najaar begonnen de twee met juridische stappen tegen The Mail on Sunday en een uitgeverij.

Ondanks dat blijft dit een beslissing van ongekende proporties waarop royaltykenners geschokt reageren. ‘Eigenlijk nemen Harry en Meghan ontslag van de koninklijke familie’, twitterde koninklijk huis-verslaggever van ITV Chris Ship in een eerste reactie. Dickie Arbiter, de voormalig persvoorlichter van het paleis zei tegen de BBC dat Harry zijn hart verkiest boven zijn hoofd. ,,De massale aanval van de pers toen hun zoon Archie werd geboren heeft mogelijk een rol gespeeld in deze beslissing.” Ook vergelijkt Arbiter de situatie met die van Edward de achtste die afstand van de troon deed omdat hij wilde trouwen met de tweemaal gescheiden Amerikaanse Wallis Simpson. ,,Dat is het enige precedent dat ik kan bedenken. Maar zoiets is in de moderne tijd nog niet voorgekomen.”