Volledig scherm
© ANP (fotomontage)

Angela gunt de ring aan Arjen

televizier-ringWordt het De Beste Zangers, Expeditie Robinson of toch Zondag met Lubach? Als het aan tv-columniste Angela de Jong ligt, gaat de Gouden Televizier-Ring vanavond naar… Arjen Lubach.

Volledig scherm
Angela de Jong © AD

Vooropgesteld: het rijtje genomineerden voor De Gouden Televizier-Ring verraste me nogal, toen het twee weken geleden bekend werd. Op een of andere manier schaar ik programma’s als De Beste Zangers, Expeditie Robinson en Zondag met Lubach in mijn hoofd niet automatisch in het rijtje van legendarische Ring-winnaars als Wedden dat..?, In de hoofdrol en Zeg 'ns Aaa.

Maar, dat erken ik onmiddellijk, daar zit natuurlijk ook een flinke portie persoonlijke smaak bij. Ik kan hier wel weer gaan mutsen over kijkcijferknallers als Heel Holland Bakt en Boer zoekt Vrouw of hoe bijzonder The Amsterdam Project was, maar dan word ik ook zo’n langspeelplaat die tot vervelens toe blijft hangen. Het is simpel: iedereen heeft een jaar lang zijn stem kunnen uitbrengen, dit is het lijstje dat daaruit is gekomen, en wie er zich niet in kan vinden, heeft pech. Bovendien: deze shows trekken een miljoen kijkers of meer, en komen de dag na uitzending terug in het gesprek bij de koffieautomaat; in mijn ogen de twee minimumvoorwaarden voor de winnaar van ‘dé prijs van de kijker’.
Waarvan akte.

Invloed

Terug naar waar dit stuk over gaat: wie gaat er met de belangrijkste tv-prijs van Nederland naar huis vanavond? Dat is altijd lastig te voorspellen. Expeditie Robinson is op RTL 5 te zien tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala op NPO 1 en kan de kijkers dus ongebreideld oproepen te stemmen. Dat is echt een voordeel. Lubach heeft al een paar keer bewezen dat hij een behoorlijke groep mensen in beweging kan brengen. Kijk naar zijn Farao der Nederlanden-initiatief, het referendum over de sleepwet, de nominatie van Erik Vogel alias Ludo Sanders voor de Zilveren Televizier-Ster Acteur). En de invloed van De Beste Zangers moeten we ook niet onderschatten, want dat programma domineert steevast de iTunes-hitlijst in de periode dat het wordt uitgezonden.

Dus daarom: wie gun ik hem vanavond het meest? Toch Arjen Lubach. Omdat hij bewijst dat kan wat jaren voor onmogelijk werd gehouden in Nederland: een succesvolle, op Amerikaanse leest geschoeide satirische nieuwsshow. Omdat hij van 300.000 kijkers is opgeklommen naar een miljoen kijkers. Omdat hij onderzoeksjournalistiek naar taaie zaken als handelsverdrag TTIP en de sleepwet moeiteloos weet te combineren met humor. Omdat hij met zijn filmpjes invloed heeft, op de politiek en zelfs in Amerika. Omdat het te bizar en daardoor te hilarisch is dat uitgerekend een VPRO-programma er ook eens met de Gouden Televizier-Ring vandoor gaat.

Maar verder moet u lekker zelf bepalen op wie u stemt vanavond. Als u maar stemt. Dat is namelijk de kracht van de Ring: het is de prijs van dé kijker, het liefst zoveel mogelijk kijkers.