Volledig scherm
© Deen van Meer

Fenomenale Lion King is met recht de koning der musicals

musicalrecensieGepresenteerd als de koning der musicals ligt de lat voor The Lion King hoog. De 24 producties die wereldwijd op de planken hebben gestaan zijn beloond met zeventig awards. Reden genoeg voor producent Stage Entertainment om de musicalhit, die tussen 2004 en 2006 al ruim 900 keer werd opgevoerd in het Circustheater, terug op de planken te brengen.

Musical

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  The Lion King

Met, net als toen, de uitdrukkelijke bemoeienis van Disney, dat er over de hele wereld op toeziet dat een plaatselijke producent niet teveel aan de haal gaat met het verhaal over leeuwenwelpje Simba en zijn grillige pad naar volwassenheid. Wordt dan exact dezelfde voorstelling voorgeschoteld als twaalf jaar geleden?

Nee, het script is ruimschoots met de tijd meegegaan, met heerlijke verwijzingen naar onder meer de actuele Disneyhit Frozen. Visueel wordt alles uit de kast getrokken, en daar zijn nieuwe snufjes als led-schermen - waar veel musicaldecors tegenwoordig op leunen - niet eens voor nodig.

De details, decorstukken en het fenomenaal gekostumeerde ensemble maken het sprookje werkelijkheid. Met de magistrale opening wordt de toon gezet. Op toneel en in de zaal wandelen de spectaculairste beesten voorbij, sierlijk gestalte gegeven door de dansers. De zang van Rafiki (Gugwana Dlamini, de dezelfde rol al in meerdere landen speelde) en muziek brengen Afrika tot leven. De bloeddorstige oom Scar wordt door Jorrit Ruijs fijn vals neergezet en Barry Beijer geeft als vogel Zazu lucht aan de voorstelling.

Een puntje van kritiek: Mufasa (David Gonçalves) ontbeert iets aan kracht en gezag om als sterke leeuwenkoning te doen overkomen. De jonge Simba en Nala ontroeren, de volwassen Simba (Naidjim Severina) en Nala (Gaia Aikman) overtuigen. Dit is met recht de koning der musicals.

Gezien: première, Circustheater.

Volledig scherm
© Deen van Meer
Volledig scherm
© Deen van Meer
Volledig scherm
© Deen van Meer