Volledig scherm
© Shutterstock

‘Pas op dat je na de kerst niet eindigt zoals je kerstboom: afgetuigd en opgebrand’

Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek ‘Fokking Druk’. Zijn advies voor zijn werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden.

Misschien hik je er op dit moment wel tegenaan: een enorme zin om onder een deken te kruipen en te genieten van je welverdiende vakantie. Je hebt de jaarafsluiting doorstaan, de autoresponder van je mail aangezet. Je hebt de obligate kerstborrel met collega’s overleefd en keert met je kerstpakket onder de arm huiswaarts in de hoop bij te kunnen slapen.

Als je niet uitkijkt, kan de decembermaand echter minstens even stressvol zijn als je werk. De feestdagen bieden namelijk bij uitstek een gelegenheid voor het Monster van de Prestatiedruk: bij een sfeervol opgetuigde kerstboom, de uitmuntende catering voor de basisschool van je kroost, het ultiem samengestelde vuurwerkpakket, drie verschillende feesten met oud en nieuw die hopelijk insta-waardig genoeg zullen zijn…

Ratrace

Als je even niet uitkijkt ben je gewoon aan het wérk, maar dan terwijl je vakantie hebt. Je zit nog steeds middenin de ratrace van alles-moet-perfect. Doe je je stinkende best om iedereen naar wens te zijn en een glossy-kerst te realiseren, maar ga je er zelf aan onderdoor. Niet bepaald een slimme strategie!

Misschien helpt dit: perfect wordt het toch niet. En dat is maar goed ook. Perfecte feestdagen zijn namelijk het saaiste dat er is. Zeg eens eerlijk: welke perfect kerstdiner kun jij je nog herinneren? De écht memorabele feestmomenten zijn wanneer het juist volledig in het honderd loopt. Die keer dat je de rollade cremeerde, omdat je deze verstrooid een halfuur in de magnetron stopte. De te intieme monoloog van een aangeschoten oom Frits. De aangestoken kaarsen, omdat het ondeugdelijke gourmetstel de stoppen door liet slaan… Dat zijn de betere decemberverhalen.

De kerstvakantie is bij uitstek zo’n moment dat het gerechtvaardigd is om alles uit je handen te laten vallen, fouten te maken en je verwachtingen naar beneden bij te stellen. Belangrijker nog dan je onhaalbaar perfecte Allerhande-kerst, is dat je deze periode overlééft - en het liefst nog een beetje bijtankt ook. Doe je dat niet, dan eindig je na je kerstvakantie net zoals je kerstboom: afgetuigd, weggesleept en opgebrand. En dan moet het jaar nog beginnen…

Nee, laten we dat niet doen dit jaar. Geef jezelf met de kerst wat rust cadeau. Ik wens je een imperfecte, stressloze kerst.

Wat voor effect heeft stress op ons lichaam? En kun je in de 21ste eeuw nog een stressloos leven leiden? De Universiteit van Nederland vroeg het psycholoog Thijs Launspach:

Wie is Thijs Launspach?
Thijs Launspach (30) is psycholoog en docent aan de Universiteit van Amsterdam. Hij kreeg landelijke bekendheid als auteur van het boek Fokking druk.
Hij geeft trainingen over stress en burn-out, is coach en mindfulnesstrainer.
In een eerder interview erkende Launspach dat hij door schade en schande is wijs geworden. Als hij het roer niet had omgegooid, was een burn-out onvermijdelijk geweest. Dus kickte hij af van een Facebookverslaving en besloot het ‘heel anders te gaan doen’.
Launspach leerde nee te zeggen, huurde een personal assistent in, probeerde - bij wijze van experiment - Ritalin en deed verschillende vormen van yoga. ,,Ook ik was iemand die een vol, rijk én betekenisvol leven najoeg. Hoe drukker, hoe beter.” Druk zijn was een statussymbool an sich geworden. Tot de wal het schip keerde.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief