Volledig scherm
Alexx Meidam met zijn kampioenshoedje. © Jan de Groen

Rotterdammer verkoopt stokoude kampioenshoed voor Tanzanianen

Een fan van de voetbalclub verkoopt zijn Feyenoord-hoedje uit 1924, toen de club kampioen werd. De opbrengst gaat naar het Mikumi Health Centre in Tanzania, Afrika.

Quote

Iedereen droeg dit hoedje toen we kampioen werden in 1924

Alexx Meidam

Niemand wist tot nu toe dat de Rotterdamse kunstenaar Alexx Meidam (63) in bezit is van het kampioenshoedje. ,,Doe effe normaal", reageerde hij. ,,Dan gaan ze m'n huis invallen." Volgens Meidam is de hoed veel waard, omdat er een positieve geest in zit. ,,Iedereen droeg dit hoedje toen we kampioen werden in 1924. Met dit hoedje kunnen we vaker winnen."

Hoe Meidam aan dit hoedje komt? ,,De zoon van mijn buurman verkocht het familiecafé en daarbij liet hij twintig mensen, waaronder ikzelf, iets uitzoeken." Meidam had zijn oog al langer op dat hoedje. ,,Iedereen lachte toen ik daarmee naar buiten kwam." Maar toen de Rotterdammer thuis al het stof eraf poetste, kwam onder het bruin en grijs het Feyenoord-logo vandaan. ,,En dat bleek het kampioenshoedje uit 1924 te zijn."

Tanzania

Al eerder heeft Meidam geld geschonken aan het Mikumi Health Centre in Tanzania. ,,Toen ik daar in augustus 1996 was en er maar zeven bedden stonden, zei de arts dat zijn vrouw en hij erg hard moesten werken om de 26.000 mensen uit de buurt te helpen."

Nadat de kunstenaar bij de opening van de Erasmurbrug op 4 september 1996 een ets van de brug had gemaakt, heeft hij hier meerdere afdrukken van verkocht. ,,Het bedrag van 32.000 gulden heb ik toen geschonken aan het ziekenhuis. Daardoor konden ze van zeven naar 39 bedden gaan."

Meidam wil het hoedje voor minimaal 500 euro verkopen. De opbrengst brengt hij persoonlijk naar Tanzania.

Biedingen kunnen naar: e-mailadres: alexxfeyenoord@outlook.com