Volledig scherm
Supporters van FC Dordrecht laten van zich horen op het Stadskantoor in Dordrecht. © Milan Rinck

Clubleuzen, spandoeken en schapengeluiden op het Stadskantoor: FC Dordrecht roert zich

FC Dordrecht en haar supporters lieten woensdagavond flink van zich horen tijdens een vergadering van de gemeente op het Stadskantoor. Met spandoeken, clubliederen en de nodige schapengeluiden lieten ze zien hoezeer ze vechten voor het voortbestaan van hun voetbalclub.

‘Gemeente was trots bij promoveren, nu laten zij de club creperen’. Klare taal op het meterslange spandoek dat tevoorschijn werd gehaald in de vergaderzaal in het Stadskantoor. Verwijzend naar de historische promotie van FC Dordrecht in 2014, toen de club nog de stap naar de eredivisie maakte. Een groot feest op het Statenplein maakte het succes van de betaald voetbalclub helemaal compleet.

Hoe anders is dat nu. FC Dordrecht beleeft moeilijke tijden nu de gemeente een garantstelling van zo’n 17 miljoen voor de renovatie van het sportpark aan de Krommedijk inclusief het stadion van FC Dordrecht heeft geweigerd. De club zou daardoor zomaar eens aan haar laatste seizoen bezig kunnen zijn.

Garantstelling

Volgens het gemeentebestuur heeft het haalbaarheidsonderzoek duidelijk gemaakt dat de ontwikkeling van het sportpark in de huidige plannen ‘zwaar leunt op de ondersteuning vanuit de gemeente’. Het college heeft daarop besloten het uitgangspunt uit het coalitieakkoord te handhaven en niet mee te werken aan een (gehele of gedeeltelijke) garantstelling.

Quote

Het is een plek die we koesteren maar waar we ons ook voor schamen

Elisa Kuster

Als reactie daarop trokken zo’n honderd supporters woensdagavond naar het Stadskantoor, waar een aantal van hen plaatsnam achter de microfoon om in te spreken tijdens de vergadering. Onder hen Elisa Kuster, die naast de sociale functie van de club ook de penibele staat van het oude stadion onder de aandacht wilde brengen: ,,Het is een plek die we koesteren maar waar we ons ook voor schamen. Het lijkt inmiddels wel op een openluchtmuseum. Maar ik weet dat je daar tegenwoordig wél subsidie voor kunt krijgen”, grapte ze tijdens haar betoog.

Duct tape

Ook voorzitter van de supportersvereniging Emiel Grootenboer stipte het verouderde stadion aan. ,,De tijd heeft ons ingehaald”, waarna er een opsomming volgde van tekortkomingen in het verouderde stadion. ,,Het lijkt me duidelijk dat het plakken van een stukje duct tape en een likje verf niet meer genoeg is.”

Quote

Jullie moeten je schamen, jullie maken FC Dordrecht kapot

Hans de Zeeuw

Algemeen directeur van de club Hans de Zeeuw maakte ook van de gelegenheid gebruik om zich nogmaals uit te laten over de gang van zaken. ,,Ik heb braaf gedaan wat mij is gevraagd door de gemeente: ga aan de slag met maatschappelijke financiering, dat zou de weg naar groen licht zijn. En als ik dan verdorie kom met een plan, helemaal financieel onderbouwd, is het opeens een brug te ver", vertelde hij geëmotioneerd. 

,,Ik ben zwaar teleurgesteld. Ik durf te stellen dat we tot twee keer toe een geweldig goed plan hebben neergelegd. Het eerste met de commerciële invulling met een supermarkt was een brug te ver. Nu komen ze met hetzelfde lulverhaal: ook het tweede plan is een brug te ver. Jullie moeten je schamen, jullie maken FC Dordrecht kapot”, vervolgde hij fel.

Het verhaal gaat verder onder de tweet. 

Daarop lieten de supporters in de zaal, die zich tot dan toe kalm hadden gehouden, weer van zich horen. De woorden van De Zeeuw konden op bijval rekenen, met een hoop gefluit en geklap in de vergaderzaal. 

Spandoeken

Na deze actie in het Stadskantoor, volgt vrijdag een vervolg in het stadion van FC Dordrecht zelf. Supporters zijn de afgelopen weken druk in de weer geweest met grote lakens en potten verf om zoveel mogelijk spandoeken te maken voor tijdens de thuiswedstrijd tegen Excelsior. Ze zullen vrijdag echter nog niet veel wijzer zijn dan vandaag. ,,Vanavond zult u geen standpunten horen van de fracties”, waarschuwde voorzitter van de vergadering Karin Castelijn de vele aanwezigen. Het inhoudelijke debat volgt op een later moment deze maand.

‘Wij zijn de Dordtse Schapenkoppen, we zijn door niemand meer te stoppen’, klonk het desalniettemin daadkrachtig uit honderd monden tegelijk dinsdagavond. Of die stelling bewaarheid wordt, zal later blijken. 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Moet Dordrecht straatmuzikanten weer toestaan?

  • Ja, met volledige vrijheid voor de muzikanten (24%)
  • Ja, maar alleen met een vergunning op vaste plekken en vaste tijdstippen (38%)
  • Nee, weg met die herrie (30%)
  • Wel of geen muziek, het is mij om het even (8%)
683 stemmen