Volledig scherm
V&D op de Stadhuisbrug in 1973. © Het Utrechts Archief

Als V&D trendbewust is, opent ze hier een winkel

TOEN EN NU‘Sensationele uitverkoop’ staat er in 1973 op de etalages van Vroom & Dreesmann. Het pand op de hoek van de Stadhuisbrug-Oudegracht is oud, oubollig en voldoet niet meer aan wat het warenhuis wil zijn: groots, modern en vernieuwend. Dus gaat het verhuizen. Naar het allergrootste winkelpand in het allergrootste overdekte winkelcentrum van Nederland: Hoog Catharijne.

Een eeuw lang wist V&D zo zijn naam als grootste en modernste warenhuis van Nederland hoog te houden. Tot internet kwam en een stenen winkelpand opeens hopeloos ouderwets bleek tussen de webshops. V&D ging failliet.

Maar het tij keert. Sinds september is V&D terug. Als webshop in het onlinewinkelcentrum. En daar blijkt een nieuwe trend gaande: Webshops die voorheen alleen op internet actief waren, openen nu ook een fysieke winkel. Denk aan Coolblue, Belsimpel en kledingwinkel Guts & Gusto, die notabene in het oude V&D-pand zit, naast de boekverkopers van Broese.

Als V&D weer een beetje trendbewust is, opent ze binnenkort ook zo’n fysieke winkel. Wij weten nog wel een ‘pandje’ dat volgend jaar leegkomt: de stadsbibliotheek op de foto van nu. Een rijksmonument op het allerduurste plekje van de binnenstad... Alsof het voor V&D gemaakt is.

Volledig scherm
Stadsbibliotheek op de Stadhuisbrug in 2018. © Paula Swieringa

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht