Volledig scherm
A28 in 1985 vlak voor de opening van de Rijksweg. © Het Utrechts Archief

Een groepsfoto midden op de A28, toen kon het nog

Toen & NuVlak voor de opening van de A28 tussen Utrecht en Zeist maakt de politie Utrecht in 1985 nog snel even een groepsfoto. Midden op de rijbaan. Nu kan het nog. Straks raast er non-stop verkeer over dit gloednieuwe stukje snelweg.

Nou is ‘gloednieuw’ niet helemaal het juiste woord. Het asfalt is in 1969 aangelegd en ligt er al bijna vijftien jaar ongebruikt bij. De gemeente Zeist is namelijk zo ‘dom’ geweest om in diezelfde periode ook de nieuwe woonwijk Vollenhoven te bouwen. Pal naast de rijbaan en net vóór de nieuwe Wet geluidhinder. Voor Rijkswaterstaat zat er dus niets anders op dan eerst een geluidsdichte muur met een lengte van 1,6 kilometer te bouwen tussen de rijbaan en de nieuwe wijk: de zogeheten luifel van Zeist. Pas daarna kon de weg worden vrijgegeven voor verkeer.

De groepsfoto is gemaakt bij landgoed Oostbroek. De fotograaf staat op de loop- en fietsbrug van de Bunnikseweg. Boven de linker weghelft om precies te zijn. Maar als we daar nu gaan staan, kijken we tegen de achterkant van een enorm ANWB-bord aan. Dus schuiven we voor de foto van nu een rijbaantje op. Moet kunnen. We zijn al lang blij dat de fotograaf niet op de weg zelf stond. Dan zouden we nu worden platgereden. 

Volledig scherm
A28 vanaf de loopbrug Bunnikseweg in 2018. © Paula Swieringa

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht