Volledig scherm
De Jamin op het Smaragdplein in 1965. © Het Utrechts Archief

Het Smaragdplein was de schoolkantine voor de mavo

TOEN EN NUIn 1965 was het Smaragdplein nog een klein buurtcentrumpje. Een winkelstrip in de plint van een appartementencomplex, meer was het niet. Achter de fotograaf lag een parkeerterrein, dat dan weer idioot groot was voor zo’n klein centrum.

Decennialang fungeerde het Smaragdplein ook als een soort schoolkantine voor de mavo die iets verderop aan de Barnsteenlaan stond. Op de bankjes tussen de bloemenperkjes hielden de leerlingen pauze, zoals hier voor de snoepwinkel van Jamin.

De Jamin was populair bij de leerlingen. Ze kochten er hete kaneelballen, zwart-witstaafjes, lolly’s in knetterpoeder en natuurlijk de befaamde Dubbeldekkers: een blok roomijs tussen twee wafeltjes.

Deurbeleid

Nou ‘vergaten’ de scholieren nog weleens te betalen en dus voerde de Jamin in de schoolpauzes een streng deurbeleid: slechts drie leerlingen mochten tegelijkertijd naar binnen, de rest moest in de lange rij buiten wachten.

Volledig scherm
De Supervlaai Coffee Corner nu. © Paula Swieringa

De school is in 1998 gesloopt voor een appartementencomplex en nu is ook de Jamin er niet meer. Op het parkeerterrein is in 2004 een groot semi-overdekt winkelcentrum gebouwd. Voor de foto van nu staan we nog net niet in de wc van Coffee Corner Supervlaai. Waar het bloemenperkje was, hebben ze nu tafels en stoelen neergezet. Voor het winkelend publiek dat even pauze wil houden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht