Ook in de oorlog kwam Sinterklaas toch veilig aan

Toen & NuElke week zet Paula Swieringa twee foto’s naast elkaar: een van lang geleden en een recente foto. Wat is er in de tussentijd veranderd? Deze week: de sinterklaasintocht in Utrecht.

Het scheelde niet veel of Sint Nicolaas en zijn zwarte pieten waren in 1942 helemaal niet aangekomen in Utrecht. Niet alleen omdat ze een turbulente reis achter de rug hadden over de woeste golven van Biskaje, zoals de schipper vertelde, maar vooral ook omdat er nogal wat discussies aan het feest voorafgingen. Want was het wel gepast om sinterklaas te vieren in oorlogstijd?

Ja, vond de werkgroep Vreugde en Arbeid van het Nederlandsche Arbeidsfront. En dus zien we op 4 december 1942 Sinterklaas en Zwarte Piet de kadetrappen oplopen bij het Paardenveld. Enthousiast onthaald door een grote groep kinderen, die zich van geen kwaad bewust is. Weten zij veel dat de organisatie in handen is van een pro-Duitse, nationaalsocialistische vakbeweging, gerund door een stelletje NSB’ers.

Ook de sinterklaasintocht van afgelopen zondag verliep niet helemaal vlekkeloos. Roetveegpiet had het Grote Boek bovenop de Domtoren laten liggen en er stonden wat provocerende zwarte zwarte pieten tussen het publiek pepernoten uit te delen. Maar gelukkig, ook dit jaar lukte het Sinterklaas toch weer om veilig aan te komen. Tot grote opluchting van al die onschuldige kindertjes op de kade bij de Weerdsluis. 

Meer afleveringen bekijken van Toen & Nu? Klik dan hier!

Volledig scherm
Sinterklaasintocht in 1942 bij het Paardenveld. © Het Utrechts Archief
Volledig scherm
Sinterklaasintocht in 2019 bij de Weerdsluis. © Paula Swieringa

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht