Volledig scherm
Joop Hekman (1921-2013) patineert in zijn atelier een van de drie muzen. © Utrechts Archief

Toen en Nu: Lucasbolwerk

De drie muzenZomer 1959, de final touch van beeldhouwer Joop Hekman. In zijn atelier in de Ferdinand Bolstraat zet hij nog even de gasvlam op de rechterborst van een van de drie muzen.

Kort daarna, in oktober 1959, zou ze haar plek innemen op het Lucasbolwerk waar ze nu al bijna zestig jaar ligt. Hier is ze nog onwetend van wat haar te wachten staat, wie er allemaal in haar fontein zou springen of boven op haar zou komen zitten. Dat vindt ze goed omdat Joop Hekman het goed vond. Hij maakte beelden waar je aan mocht zitten en mee mocht spelen. Alleen zo werd het een beeld van jezelf, vond hij. Een beeld van iedereen, zo moest het zijn. 

Het Feest der Muzen is misschien wel het bekendste beeld van Utrecht, speciaal gemaakt voor die plek bij de Stadsschouwburg. Hij won destijds een wedstrijd van Pieter d’Hont, de andere grote Utrechtse beeldhouwer, een titanenstrijd die tien jaar duurde. Bij galerie Kuub zijn de mannen nu weer verenigd, samen met andere Utrechtse beeldhouwers die er als school worden gepresenteerd. Gaat dat zien, nog tot en met zondag 5 maart. 

Volledig scherm
Het Feest der Muzen op het Lucasbolwerk gaat al bijna zestig jaar door. © AD