Volledig scherm
De Neude in 1905, met de ingang van de Rijksmunt rechtsachter. De pomp verdween in 1932. © Moesman

Toen & Nu: Stil aan de Neude

De Neude in 1905. In de winter. Wat een stilte, wat een heerlijkheid. De fotograaf is J.H. Moesman, de vader van Jopie Moesman, de grote Utrechtse surrealistische schilder. 

Het eerste wat Jopie zag - na zijn moeder - was de Neude. Als kind tekende Jopie reeds in 1918 zijn ouderlijk plein, nog voor het postkantoor werd gebouwd op de plek van dat schilderachtige rijtje trapgevels.

Moesman sr. had een drukkerij op de Neude, in een van de panden die zouden plaatsmaken voor het gebouw waar nu StayOkay is neergestreken. De oude Moesman heeft tientallen schitterende foto's gemaakt op de Neude, dat er heus niet altijd zo verstild bij lag. De pomp, in het midden, was nog een geschenk van lood- en zinkpletterij Hamburger. Toen de Neude nodig was als parkeerterrein, verhuisde de pomp naar de Vleutenseweg om daar weg te kwijnen. 

En nu? Nu hebben we 'de giraffe' de vlaggenmast die van onderen wel een beetje rijmt met de handkar. En we hebben de Neudeflat, die nergens meer op lijkt. Stil kan het er nog altijd zijn. Op zaterdagochtend, voor tienen.

Volledig scherm
De Neude op zaterdag, voor tienen. Rechts de pop-upfietsenstalling die het einde van de dag nooit haalt. © Bert Van Den Hoed

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht