Volledig scherm
Voetballen in het doodlopende straatje in 1950. © Het Utrechts Archief

Toen we nog konden voetballen in de St. Josephlaan

Toen en NuHet is dat de huizen met die verspringende daken er nog staan. Anders zouden we de St. Josephlaan niet meer terugherkennen. Voetballen kan er nu echt niet meer. Zelfs niet op een ‘rustige’ zondag, waarop de foto van nu is gemaakt.

Op de foto in 1950 was de St. Josephlaan nog een doodlopende straat die ophield bij een hek voor de spoorwegovergang. Het enige verkeer dat er kwam, was van de bewoners zelf. Bovendien was de straat heel breed, dus was er volop ruimte om te voetballen.

En om te feesten! De bewoners hebben er in die tijd heel wat buurtfeestjes gehouden. Met als jaarlijkse hoogtepunt de kermis die er vanaf 1935 elke zomer werd opgebouwd.

In 1964 was het uit met de pret. Het spoor werd op een viaduct gelegd en de St. Josephlaan werd een verlengstuk van de Cartesiusweg en onderdeel van de ringweg rond de stad.

Alleen de muurschilderingen van de zweefmolen en draaiorgel aan het begin van de straat bij de Amsterdamsestraatweg herinneren ons nog aan de kermissen van toen. En sommige oudere bewoners die er maar niet over uitgepraat raken: ,,Die kermis, dat was wat hoor!’’

Volledig scherm
Auto's op de drukke ringweg in 2018. © Paula Swieringa

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht

poll

Snorfietsers op de rijbaan...dat is vragen om ongelukken

Snorfietsers op de rijbaan...dat is vragen om ongelukken

  • Mee eens (83%)
  • Niet mee eens (17%)
2398 stemmen