Volledig scherm
President Donald Trump maakt na de lunch een wandeling met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. © REUTERS

Deze vier kwesties liggen op tafel

Vier hoofdthema’s liggen in principe op tafel als de Amerikaanse president Donald Trump de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ontmoet. Waarover praten zij in Singapore?

1.Denuclearisatie of afbouwen van het arsenaal kernwapens

Kim Jong-un beschikt na het voorbereidende werk van zijn vader, Kim Jong-il, over een beperkt aantal intercontinentale raketten met atoomkop. Ondanks sancties van de Verenigde Naties voerde hij het aantal nucleaire tests zelfs op. Nu de Verenigde Staten binnen bereik liggen, is de maat vol voor de Amerikanen. Donald Trump eiste aanvankelijk een straks schema voor volledige ontmanteling van Noord-Korea's nucleaire slagkracht. Dat lijkt achteraf een theatraal openingsbod van de voormalige makelaar uit New York. Volgens Trumps jongste prognose gaat hij met 'Rocket Man' een proces beginnen’ Dat de twee elkaar de hand schudden is al uniek, aldus Trump. ‘Binnen enkele seconden’ zal Trump naar eigen zeggen doorhebben als hij door Kim in de maling wordt genomen en dan is het einde oefening. Maar ook Trump weet inmiddels dat hij de totale ontmanteling van Noord-Korea als kernmacht niet gaat meemaken als president van de Verenigde Staten, ook niet in een eventuele tweede ambtsperiode. Kim heeft – net als zijn grootvader Kim Il-sung en zijn vader - het Noord-Koreaanse volk opgevoed in de leer dat alle ontberingen en het internationale isolement de prijs zijn voor een glorieuze toekomst. Als atoommacht kan niemand Noord-Korea negeren en Kim III kan daar thuis moeilijk op terugkomen. Hij kan ‘massieve concessies’ eisen van Trump die nu mag aantonen inderdaad de beste deal maker ooit in het Witte Huis te zijn. Zijn minister van Buitenlandse Zaken, James Mattis, schatte dat de weg naar serieuze ontwapening in het beste geval ‘hobbelige’ is.

2. Versoepeling internationale sancties

het gaat slecht met de Noord-Koreaanse economie. Kim Jong-un heeft dringend behoefte aan handel, investeringen en toerisme. Opdat de VN-sancties zouden worden versoepeld deed Noord-Korea in het verleden fraaie beloften over ontwapening aan de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton.Die liet zich foppen, aldus Donald Trump. Deze keer zou Kim onder meer willen stoppen met kernproeven, maar dat lijkt onvoldoende. Pas als de Noord-Koreanen hun arsenaal aantoonbaar gaan ontmantelen, kan er compensatie volgen en economische hulp van de Verenigde Staten, aldus Trump.

3. Een vredesverdrag

Niet direct een zaak van de Amerikanen maar hoewel er in 1953 een wapenstilstand werd getekend tussen de beide Korea’s is er formeel nog steeds geen vredesakkoord. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en Kim Jong-un hebben elkaar hierover al toezeggingen gedaan. Donald Trump wil zo’n overeenkomst zijn zegen geven, maar ook hier op voorwaarde dat Kim zijn goede wil demonstreert.

Lees door onder de foto. 

Volledig scherm
Kim Jong-un en Donald Trump. © AFP

4. De ontvoerde Japanners

Een ondergeschikt maar voor Japan belangrijk gespreksonderwerp draait om het lot van 12 Japanse burgers die bijna veertig jaar geleden door Noord-Koreaanse commando’s werden ontvoerd. Bedoeling was identiteitsdiefstal ten behoeve van de Noord-Koreaanse geheime dienst. De ontvoerde Japanners moesten ook gedwongen assisteren bij het trainen van Noord-Koreaanse spionnen in typisch Japanse omgangsvormen - zodat ze minder snel herkend zouden worden tijdens missies. In totaal werden 17 Japanners ontvoerd, vijf zijn er vrijgelaten. In 2002 bood Noord-Korea excuses aan voor de ontvoeringen en daar moesten de Japanners het mee doen. Premier Abe eist van Kim gedetailleerde uitleg over het lot van zijn verdwenen landgenoten. Volgens Noord-Korea zouden acht Japanners inmiddels dood zijn en vier overigens heeft men nooit gezien.