Volledig scherm
Donald J. Trump. © EPA

Kim en Trump spreken elkaar 45 minuten onder vier ogen

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un en de Amerikaanse president Trump spreken elkaar aan het begin van hun topconferentie in Singapore 45 minuten onder vier ogen. Tenminste, alleen met tolken erbij. Dat heeft het Witte Huis laten weten.

De top begint om 09.00 uur dinsdagmorgen (03.00 uur onze tijd). Na hun tête-à-tête zijn er gesprekken met meer functionarissen erbij, onder wie Trumps buitenlandminister Mike Pompeo en Kims rechterhand Kim Yong-chol. Daarbij liggen deze vier thema's op tafel. De top wordt afgerond met 'een werklunch'.

The Straits Times meldde eerder dat Kim om 14.00 uur (08.00 uur onze tijd) weg wil. Trump vertrekt vijf uur later. Hij spreekt om 16.00 uur (10.00 uur onze tijd) met de pers. Eerder werd gemeld dat Trump in de avond met de pers zou spreken, maar hij vertrekt nu eerder dan aanvankelijk gepland leek te zijn.

Kim heeft stapavondje

Volledig scherm
Minister van Buitenlandse Zaken Vivian Balakrishnan van Singapore met Kim Jong-un en minister van Onderwijs Ong Ye Kung. © EPA

De Noord-Koreaanse bevolking hoorde vandaag overigens voor het eerst over de top. Zes minuten lang besteedde de staatstelevisie aandacht aan de ontmoeting, waarover het volk tot dan toe officieel niets wist. Voor Noord-Koreaanse begrippen komt deze mededeling trouwens erg vroeg. De activiteiten van dictator Kim worden vrijwel nooit van tevoren gemeld op de staatstelevisie.

Kim trakteerde zichzelf vanavond op een stapavondje in Singapore, waarbij hij onder meer de grootste plantenkas ter wereld bezocht. Critici op sociale media stoorden zich enorm aan de gezelligheid die de dictator leek te omringen. Iemand die talloze andersdenkenden liet vermoorden verdient geen gemoedelijk onthaal, is hun gedachte.