Volledig scherm
De Koreaanse leider Kim Jong-un in een geanimeerd gesprek met de Amerikaanse president Donald Trump. © EPA

Kim komt op uitnodiging van Trump graag naar de VS

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de uitnodiging van de Amerikaanse president Donald Trump om op bezoek te komen in de Verenigde Staten aanvaard. Dat zegt het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA, dat spreekt van 'een radicale omschakeling' in de betrekkingen tussen beide landen

Trump zou er op zijn beurt ook akkoord mee zijn gegaan om af te zakken naar het Noord-Koreaanse Pyongyang.

,,Kim Jong-un nodigde Trump uit om Pyongyang te bezoeken op een geschikt tijdstip en Trump nodigde Kim Jong-un uit om de VS te bezoeken. De twee topleiders aanvaarden met plezier elkaars uitnodigingen. Ze zijn ervan overtuigd dat het een nieuwe belangrijke gelegenheid zal zijn voor verbeterde betrekkingen tussen Noord-Korea en de VS", aldus het KCNA.

Wanneer de bezoeken plaats zullen vinden is nog niet bekend. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd. Kim en Trump ontmoetten elkaar gisteren voor het eerst in Singapore. Ze spraken daar onder meer over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea.

Volgens KCNA hadden Kim en Trump 'een openhartige gedachtewisseling' over het beëindigen van 'de decennialange vijandige relaties tussen Noord-Korea en de VS' en waren er 'diepgaande discussies' over 'permanente en duurzame vrede'. ,,Kim Jong-un prees de wil en het enthousiasme van de president om zaken op een realistische manier op te lossen, door dialoog en onderhandelingen."

De Noord-Koreaanse leider waarschuwde Trump volgens KCNA wel dat, om de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland te bereiken, beide landen 'moeten ophouden elkaar op te hitsen'. Daarnaast moeten er 'praktische maatregelen' worden genomen, zoals het 'stopzetten van de irritante en vijandige militaire acties tegen elkaar'.

Volgens KCNA begreep Trump het standpunt van Kim en maakte hij zijn intentie bekend om de gezamenlijke Amerikaanse militaire oefeningen met Zuid-Korea stop te zetten 'tijdens een periode van welwillendheid voor een dialoog tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten'. 

Volledig scherm
De Koreaanse versie van de verklaring die Kim en Trump gisteren ondertekenden. © EPA