Volledig scherm
De voorpagina van de Noord-Koreaanse krant Rodong Sinmun met foto's van de top, dinsdag op het perron van de metro van Pyongyang © AFP

Noord-Koreaanse media stil over top: ze schrijven vandaag over volksdansen

De handdrukde ijsjes op het menu, de ventilatortjes die journalisten in hun goodiebag kregen: in de wereldmedia wordt vandaag elk detail van de ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un uitgebreid gesproken. Maar in de Noord-Koreaanse kranten gaat het over heel andere dingen.

Ze berichten over de nationale dag van Rusland (de Koreaanse leider heeft zijn felicitaties overgebracht aan de Russische president Poetin), een symposium over kasgroenten en een nationale volksdans die 'met dank aan het wijze leiderschap van president Kim Il Sung' tot nationale vrouwensport is uitgegroeid. Over de uitkomst van de belangrijkste politieke gebeurtenis in jaren blijft de bevolking vooralsnog in het duister.

Dat is in Noord-Korea, waar enkel staatsmedia zijn, niet ongewoon. Vrije toegang tot internet hebben de inwoners van het gesloten land niet. Over recente bezoeken van hun leider aan China hoorden ze pas toen hij al lang en breed weer veilig terug was in zijn paleis in Pyongyang. Ook over de ontmoeting tussen Kim en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in vernamen ze pas een dag later.

Uitzondering

Op dat gebruik is voor deze top al een historische uitzondering gemaakt. De nationale tv, persbureau KCNA en de krant Rodong Sinmun deden al wel uitgebreid verslag van de aankomst van Kim Jong-un. 

Nu haalt de Noord-Koreaanse leider in zijn eigen land wel vaker de voorpagina's. Maar vanochtend maakte Rodong Sinmun het wel erg bont: de krant toonde op pagina één maar liefst elf foto's van Kim's tour door Singapore. Niet alleen het doel van de trip werd overigens beschreven - 'een historische eerste ontmoeting met de Amerikaanse president' - maar zelfs het feit dat Kim met een Chinees vliegtuig arriveerde in plaats van met zijn eigen verouderde jet. 

De bevolking, die is opgevoed met de doctrine dat Amerika staatsvijand nummer één is, werd afgelopen weken al voorzichtig op veranderingen voorbereid. De staatsmedia spraken van een 'veranderd tijdperk'. Het nieuwe narratief: het land zoekt meer internationale samenwerking met als doel vrede, ontwapening en - dat vooral  - meer economische voorspoed. 

Bekijk hieronder de video van de handdruk van Trump en Kim Jong-un: