Volledig scherm
© AFP

Trump en Kim willen allebei winnen

Nog een paar uur te gaan tot de topontmoeting van de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, maar één ding is zeker: er is nog een lange weg te gaan.

Of het een ‘magistraal succes’ wordt, zoals dat heet in typisch Donald Trump-jargon, zal de langere termijn moeten uitwijzen. Eerder lieten Amerikaanse presidenten zich foppen door de loze beloftes over nucleaire ontwapening van de Kim-dynastie. Maar als de voortekenen niet bedriegen, gaat Kim III vandaag in Singapore ieder geval goede wil tonen. Dat betekent in de praktijk dat er daarna serieuze ontwapeningsgesprekken zullen volgen met de Verenigde Staten.

Afgaande op de briefing van Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, worden ingewikkelde zaken vandaag niet in Singapore uitonderhandeld. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, die net als de Japanse premier Abe nog telefonisch overleg had met Donald Trump, voorspelt een historische handdruk. Maar ook hij denkt dat het diplomatieke spel daarna zelfs nog jaren kan gaan duren.

Maar hoop is er. Zo goed verliepen de laatste voorbereidingen in Singapore dat zowel Kim als Trump morgenavond alweer huiswaarts zouden willen vliegen. Een dag eerder dan Trumps entourage aanvankelijk had gemeld. De Amerikaanse president is - ondanks irritatie over de tumultueuze G-7 - in allerbeste doen, weten ingewijden. Een curieuze aanwijzing daarvoor schijnt te zijn dat als Donald oké is, hij een videootje insluit bij zijn tweet. En dat deed hij vandaag om de Singaporese gastheren joviaal te bedanken voor hun inspanningen. Zij betalen ook de rekening van de show: omgerekend 17 miljoen euro, het merendeel gaat op aan veiligheidskosten.

Nieuwslezeres

Volledig scherm
De favoriete presentatrice van Noord-Korea, Ri Chun-Hee © AFP

Helemaal vanuit Pyongyang komt een veelzeggende aanwijzing van de zaken die Kim in gedachten heeft. Het nationale nieuws over Singapore wordt plots weer gepresenteerd door Ri Chung Hee. De vanwege haar semihysterische preken beroemdste aller nieuwslezeressen is voor de gelegenheid van pensioen teruggeroepen. Dat gebeurt alleen als er iets te vieren valt, al blijft de formulering taai. Noord-Korea gaat voor een ‘duurzaam vredeshandhavingsmechanisme’, aldus het Kim Jong-un-jargon.

Zoveel spektakel hebben Trump en Kim – in wiens gevolg ook een Noord-Koreaanse popster zit – van hun komst naar Singapore gemaakt dat er sinds de landing in Singapore eigenlijk geen weg meer terug was. Zelfs het Noord-Koreaanse staatspersbureau meldde dat 'de hele wereld uitkijkt met verwachtingen naar deze top.' Amerikaanse diplomaten zagen het niet anders en gingen gisteravond vroeger aan de borrel dan gedacht. ,,Alles verloopt gladjes”, kregen journalisten te horen.

Plek aan tafel

Tot het laatste uur moesten er wel protocollaire zaken worden besproken. Perceptie en symboliek zijn belangrijk. Zo zit de persoon met het meeste aanzien normaliter rechts. Wie wordt dat als er twee van zulke haantjes in het spel zijn, of gaan ze halverwege van plaats verwisselen? Wachten op de ander is ook zoiets. Het kan worden uitgelegd als ondergeschiktheid. Vooral daarom is het Capella Hotel als ontmoetingsplek gekozen, met twee gescheiden wachtkamers waarvan de deuren naar dezelfde zaal leiden. Onbekend was nog of en waar de afsluitende foto wordt gemaakt die Singapore in het zonnetje zet. Het spectaculaire Marina Bay Sands scoort hoge ogen. Het acht miljard euro kostende ressort is eigendom van Trumps goede vriend en hoofdsponsor van de Republikeinen, miljardair Sheldon Adelson. Hij krijgt vaak zijn zin. Adelson was ook een drijvende kracht achter de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem.

Donald Trump en Kim Jong-un zijn beiden politieke showmannen zoals er maar weinig zijn. Dus er mag nog wel wat opzienbarends worden verwacht. Bizarre weetjes doen de ronde over de staatsiefoto’s waarop Kim altijd groter lijkt dan hij is. Net als zijn vader staat de Noord-Koreaan bijna altijd op hoge hakken. In dit geval moeten die heel wat compenseren want Kim meet 165 centimeter en Trump 190.

Volledig scherm
Kim Jong-un tijdens een rondtocht door Singapore © EPA

Winnen

Beiden zijn zich zeer bewust dat er in Singapore alleen maar te winnen valt. Trump wil de bittere G7 wegspoelen, even niets over het slepende Russia-gate horen en zijn achterban graag laten zien dat hij inderdaad de beste onderhandelaar is die ooit in het Witte Huis woonde. Kim heeft meer haast. Negen rondes van VN-sancties doen onderhand veel pijn in Noord-Korea. De Verenigde Staten, de EU en Japan drijven geen handel met Pyongyang en China zit ook niet te wachten op inferieure Noord-Koreaanse producten. Alleen de honderdduizenden goedkope arbeidskrachten die het land uitstuurt naar vooral China en Rusland leveren nog inkomsten op, naar verluidt een half miljard dollar per jaar.

De Singaporezen kwamen vandaag al met felicitaties. Niet zozeer vanwege de top maar vanwege Trumps verjaardag, donderdag. Hij wordt dan 72.

Volledig scherm
Donald Trump bij aankomst in Singapore © REUTERS