Trump zeer tevreden: 'We schrijven nieuwe geschiedenis'

De Amerikaanse president Donald Trump kijkt zeer tevreden terug op zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Hij noemde de top tijdens een persbijeenkomst  'zeer historisch' en is blij met de nieuwe afspraken en toezeggingen. 

Quote

Dit conflict had al lang geleden opgelost moeten zijn, maar vandaag doen we het alsnog

Trump toonde zich zeer tevreden over uitkomst van de ontmoeting. ,,Vrede is de moeite meer dan waard. Dit conflict had al lang geleden opgelost moeten zijn, maar vandaag doen we het alsnog. Iedereen kan een oorlog starten, maar alleen de dapperste mensen kunnen vrede sluiten."

,,Dit is een veelomvattende verklaring", zei Trump. ,,We hebben intensieve uren samen doorgebracht." Hij zegt dat hij ook na het opstellen van het verdrag nog afspraken met Kim Jong-un heeft gemaakt. De president gaat er vanuit dat Kim Jong-un bij thuiskomst direct aan de slag gaat met de nieuwe afspraken. 

Kim Jong-un heeft ingestemd met een bezoek aan het Witte Huis, maakte Trump bekend. 

Boodschap van vrede

Delen van de verklaring lekten vanmorgen al uit. De hoofdpunten: 1. Trump en Kim beloven nieuwe en steviger diplomatieke relaties aan te gaan. 2. Noord-Korea en de Verenigde Staten gaan bouwen aan een blijvende en stabiele vrede op het Koreaanse schiereiland. 3. Beide landen bevestigen dat Noord-Korea gaat werken aan een volledige denuclearisatie. 4. Het probleem van de ontvoerde Japanners wordt aangepakt, belooft Kim. ,,Er zullen dingen gaan gebeuren", zei Trump daarover, zonder details te geven. 

Trump bedankte iedereen die de ontmoeting mogelijk heeft gemaakt. ,,Dit is een belangrijke boodschap van vrede", aldus Trump. ,,Ik bedank ook Kim Jong-un voor deze gewaagde stap voor een betere toekomst voor de inwoners van Noord-Korea."

Ontmanteling testlocatie

Volledig scherm
© REUTERS

Volgens Trump is Kim Jong-un akkoord gegaan met het ontmantelen van grote nucleaire testlocatie in Noord-Korea. Exacte details gaf hij niet, behalve dat het proces van ontmanteling 'zeer snel' zal starten. ,,Zo snel als wetenschappelijk en mechanisch gezien mogelijk is." De Amerikaanse sancties worden verwijderd zodra Trump zeker weet dat de raketten 'geen factor meer zijn'. 

De gezamenlijke militaire oefeningen met Zuid-Korea worden stopgezet, aldus Trump. Die oefeningen waren Noord-Korea een doorn in het oog. De Amerikaanse soldaten die op dit moment in Zuid-Korea zijn gestationeerd, blijven daar vooralsnog wel, hoewel Trump benadrukte dat hij ze het liefst direct zou terugroepen naar de Verenigde Staten. 

Op de vraag hoe Trump weet dat Noord-Korea zich dit keer aan de afspraken zal houden, zei hij kortaf: ,,Er zit nu een andere president. We krijgen het gedaan. Zelfs als het een prioriteit voor mijn voorgangers was, hadden ze het nog niet voor elkaar gekregen. En dat terwijl het toen veel makkelijker was dan nu." 

Win-win

Criticasters zeggen dat Trump vooral heeft toegegeven tijdens de ontmoeting. Onzin, stelt de president. ,,Ik heb niks opgegeven. Ik heb al 25 uur niet geslapen, maar ik sta hier." Volgens hem was de top voor de Verenigde Staten 'net zo goed als voor Noord-Korea'.

Volledig scherm
© AP