Volledig scherm
PREMIUM
Het aanvalstrio van PSV: Luuk de Jong, Hirving Lozano en Jürgen Locadia. © Pro Shots

Doet PSV het met JoLoLo tegen Ajax?

Als PSV ook in Amsterdam wint, lijkt de strijd om de titel al zo'n beetje beslist. Hoe moet zo'n overwinning tot stand komen?

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Door Rik Elfrink

De KNVB plande wedstrijden tussen Ajax en PSV de laatste seizoenen vlak voor de winterstop of aan het einde van de competitie. Wel zo spannend, vonden veel supporters van beide clubs. Hoewel Feyenoord vorig jaar met de titel ging lopen en de Klassieker een begrip is, zijn Ajax-PSV en PSV-Ajax toch al decennia de meest bepalende wedstrijden voor het kampioenschap. Een goede planning leverde bijna een garantie voor een fraai competitieslot op.

Hoe anders is het na zondag misschien? Om de spanning weer enigszins terug te brengen, moet Ajax winnen van PSV. Is het andersom, dan lijkt na Feyenoord ook Ajax kansloos om de titel nog te pakken en bedraagt de achterstand al 13 punten. Natuurlijk zijn er daarna nog 19 duels te gaan en zit AZ nog op het vinkentouw, maar in Eindhoven zullen bij dit scenario maar weinigen nerveus worden. PSV mag dan vier keer verliezen in 19 duels en Ajax moet alles winnen. De afgelopen drie competities verspeelde PSV na de winterstop maar 6, 5 en 9 punten.

Hoe gaat trainer Phillip Cocu proberen de winst veilig te stellen? PSV is compleet fit en op basis van de wedstrijden die zijn teams afwerkten, zijn meerdere basis-varianten denkbaar. Wellicht verrast Cocu nog met een andere optie omdat bij Ajax iets verandert, maar in elk systeem hebben Hirving Lozano en Jürgen Locadia normaal gesproken een basisplek.