Voormalige brandweermannen van Brandweer Bunschoten, vereeuwigd in een Wall of Flame.
Volledig scherm
PREMIUM
Voormalige brandweermannen van Brandweer Bunschoten, vereeuwigd in een Wall of Flame. © Niels van Kesteren

Brandweerlieden krijgen eerbetoon in ‘Wall of Flame’: ‘Deze mannen zijn bijzonder’

Nee, niet dat alles vroeger ‘beter en mooier’ was, benadrukt Roel de Graaf. Maar al die voormalige brandweermannen in Bunschoten, ook die hebben in zijn ogen veel betekend in het verleden. Postcommandant De Graaf (50) heeft ze bijna allemaal in een portrettengalerij vereeuwigd, in een heuse Wall of Flame.

Roel de Graaf, postcommandant bij Brandweer Bunschoten.
Volledig scherm
Roel de Graaf, postcommandant bij Brandweer Bunschoten. © Privéfoto.

De brandweer van Bunschoten kent al ‘een rijke geschiedenis’, zegt Roel de Graaf. Alleen, er ontbrak iets. Maar wat? En ineens had hij het. Een Wall of Flame, een soort staatsieportret van ex-brandweermannen, met de vermelding hoe lang ze gediend hebben en welke functie ze bekleed hebben. Hij legde zijn idee neer bij Niels van Kesteren, die het fotografisch verder uitwerkte.

En zo zijn 32 brandweermannen in beeld toegevoegd aan de historie van Brandweer Bunschoten. In de Wall of Flame staan onder anderen Willem van Diermen, Jan ‘Appel’ Koelewijn, Henk ‘Puk’ Heinen (De Graaf: ‘Omdat hij zo klein was’), ‘Grote’ Klaas de Graaf en Jan ‘Vis’ van de Groep. De Graaf: ,,Iemand zei: Dit had mijn vader wel leuk gevonden. Niet iedereen staat erop. Ik denk ook aan onder anderen Hillebrand de Graaf, die meer dan veertig jaar bij de brandweer zat. Hij komt ook op de foto. Ook inmiddels overleden brandweermannen kunnen nog een plaats krijgen.’’

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort