De kartrekkers van de Amersfoort Spiritualist Church: Petra Boek, John Eversdijk en Joke Hetem (vlnr). Deze foto is vlak voor de uitbraak van de coronacrisis gemaakt.
Volledig scherm
De kartrekkers van de Amersfoort Spiritualist Church: Petra Boek, John Eversdijk en Joke Hetem (vlnr). Deze foto is vlak voor de uitbraak van de coronacrisis gemaakt. © Tim van der Hammen

Joke kwam op haar 23ste in een depressie. Het spirituele pad trok haar uit het diepe dal

Het leven en de persoonlijke ontwikkeling van medium Joke Hetem vormden de oorsprong van de oprichting van de ‘Amersfoort Spiritualist Church’, die sinds juni 2014 actief is in Amersfoort. In eerste instantie aan de Stadsring, vanaf 2017 in Vathorst.

Als kind stelde Joke (65) zichzelf al de vraag: ‘Wat is de zin van ons leven?’ Die prangende vraag bleef lang onbeantwoord en leidde er zelfs toe dat ze rond haar 23ste levensjaar terechtkwam in een diepe depressie. ,,Voor mij was de wereld boven reëler dan de werkelijke wereld”, vertelt Joke. ,,Je weet en voelt het allemaal wel, maar wat doe je ermee?”

Op haar 24ste verjaardag was ze op bezoek bij een vriendin in Den Haag en luchtte daar haar hart. Dat moment bleek haar redding te zijn. Het opende haar ogen en het leek volgens haar alsof ze plotseling in een heel ander leven was beland. ,,Dit was een belangrijk keerpunt, de weg naar het spirituele pad was opengegaan”, aldus Joke. Het overlijden van haar man in 1995 droeg in belangrijke mate ook bij aan het volgen van haar zelfverklaarde ‘spirituele zoektocht’.

Diverse opleidingen en cursussen hielpen haar verder. ,,Tijdens de opleidingen maak je ook een persoonlijke ontwikkeling door. Je moet durven vertrouwen en je eigen instrumenten goed leren kennen. Op enig moment gingen John Eversdijk, mijn echtgenoot sinds 2000, en ik ‘de bron’ van het mediumschap missen.”

Bakermat

In Engeland, de bakermat van het mediumschap, zijn heel veel spirituele kerken, die onderdeel uitmaken van koepelorganisatie ‘Spiritualists’ National Union’ (SNU). ,,Ons doel was om een dergelijke kerk in Nederland op te zetten op basis van de zeven principes van de SNU.” Haar man John (65) voegt toe: ,,We wilden een plek creëren waar iedereen, ongeacht afkomst of religie, zich thuis kan voelen.”

In april 2014 werd de ‘Amersfoort Spiritualist Church’ statutair opgericht met toestemming van de SNU. De eerste maandelijkse spirituele dienst vond plaats op 28 juni 2014. Sinds 2017 worden de diensten gehouden in het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis aan de Wervershoofstraat in Vathorst.

Er zijn veel (beginnende) mediums en andere vrijwilligers die voor de ‘Amersfoort Spiritualist Church’ willen werken, zegt John. ,,Het doel van de dienst is om een laagdrempelige samenkomst te beleven, die voor iedereen toegankelijk is.

Petra Boek is vanaf het begin de voorzitter tijdens onze maandelijkse bijeenkomsten en maakt inmiddels ook deel uit van het bestuur. Petra ontmoette Joke tijdens haar opleiding in Naarden en is vanaf het begin nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de ‘Amersfoort Spiritualist Church’.

Quote

Het doel van de dienst is om een laagdrempe­li­ge samenkomst te beleven die voor iedereen toeganke­lijk is

John Eversdijk

Samenzijn

De kerk wil mensen naar eigen zeggen blijdschap en liefde meegeven en vooral het samenzijn laten ervaren. ,,Belangrijk is om de angst voor de dood weg te nemen”, zegt John. ,,De aardse en de spirituele wereld zijn samen, er is maar één wereld. Er komt steeds meer gevoel in de diensten, ontroerend mooi om te zien. Er is prachtige livemuziek, zoals piano, zang en cello. We omarmen de begrippen ‘Vier het leven’, de liefde en healing.”

Vanwege de coronacrisis zijn de diensten komen te vervallen. Wel wordt de verbinding behouden door het organiseren van onlinediensten. ,,It’s a way of life”, besluit Joke, ,,we staan nooit stil. We krijgen vaak de prachtigste boodschappen en wijze lessen door van familieleden of geliefden. Mensen krijgen niet altijd wat ze willen, maar wel wat ze nodig hebben.”

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort