Volledig scherm
PREMIUM
Scène uit de voorstelling. Je haar laten straighten, voor wie doe je dat eigenlijk? © rv

Racisme, exotisme en 'white privilege': We gaan het hebben over (kroes)haar

We gaan het hebben over haar gaat over... haar. Kroeshaar om precies te zijn. Maar eigenlijk gaat deze theatervoorstelling, die zich richt op middelbare scholieren, over racisme. De show is 11 februari te zien in Theater De Lieve Vrouw. 

Volledig scherm
Dorothy Blokland en Yahmani Blackman. © rv

Wie weet waar we het over hebben als we de term ‘culturele toe-eigening’ gebruiken?  En wat te denken van ‘exotisme’ of ‘wit privilege’? Nederlanders die het racismedebat de afgelopen jaren niet actief hebben gevolgd, hebben wellicht geen flauw idee wat dit allemaal betekent. Maar als je in de Verenigde Staten een willekeurig persoon vraagt wat cultural approriation betekent, heb je een grotere kans dat diegene weet waar je over praat. Dat komt mede door Amerikaanse activisten van anti-racismebewegingen als Black Lives Matter, die dit soort termen bekendheid hebben gegeven.

Dorothy Blokland (34) en Yahmani Blackman (30) halen deze begrippen, die allemaal met racisme te maken hebben, het Nederlandse debat in met hun voorstelling We gaan het hebben over haar. De show bestaat uit een bonte mix van theatersketches, zang, stand-upcomedy en spoken word – een theatrale wijze van het voordragen van poëtische teksten.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort