Rijschoolhouder Peter Luitjens uit Amersfoort.
Volledig scherm
Rijschoolhouder Peter Luitjens uit Amersfoort. © AD

Rijschoolhouder Peter (57) gaat weer aan de slag: ‘Als ik ziek word, heb ik gewoon pech’

Door de versoepelingen van coronamaatregelen mogen de meeste mensen met een contactberoep weer aan de slag. Wij lichten er de komende tijd een aantal uit. Vandaag: de Amersfoortse rijschoolhouder Peter Luitjens (57) van rijschool Carpenta.

In de auto kun je toch helemaal geen 1,5 meter afstand van elkaar houden?
,,Klopt. Ik heb dagelijks zo’n vijf leerlingen op een halve meter afstand van me zitten. En ja, dat brengt een risico met zich mee. Het is niet anders en het kan niet anders. Als ik ziek word, dan heb ik gewoon pech. Het alternatief is ‘vrijwillig’ thuis blijven, maar ik verwacht niet dat ik dan nog kans zou maken op een corona-uitkering. Dat begrijp ik ook wel hoor, want andere bedrijven kunnen die overheidsbijdragen veel beter gebruiken.”

Vijf leerlingen per dag? Die durven het aan om weer te lessen?
,,Ik heb al mijn leerlingen opgebeld en die willen bijna allemaal weer aan de slag. Bedenk daarbij dat het gros van hen tussen de 16 en 20 jaar oud is en buiten de risicogroep valt. Ik stel wel een eis: als je ook maar een beetje twijfelt om te lessen vanwege je gezondheid, blijf dan thuis. Dat geldt voor mij net zo goed.”

Doet u nog aan mondkapjes?
,,Nee. De overheid verplicht ze niet en ook denk ik niet dat mondkapjes voor mij veel zin hebben. Niet als je anderhalf uur naast een leerling zit met wie ik ook nog eens continue praat. Wat ik wel doe, is de auto grondig schoonmaken na elke les. Dat deed ik voor de corona-uitbraak eigenlijk ook al. In zoverre is er voor mij niet zo veel veranderd.”

Heeft u nog getwijfeld om aan het werk te gaan?
,,Nee. Als het RIVM zegt dat het verantwoord is om mijn werk uit te voeren, dan heb ik daar vertrouwen in. Naar de supermarkt gaan, brengt ook risico’s met zich mee, net als familiebezoek. Na ingang van de eerste coronamaatregelen maakte ik me wel zorgen. Ik stopte toen vrijwillig met mijn werk. Twee dagen later werd het verbod op de uitvoering van contactberoepen ingesteld.”

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort