Volledig scherm
PREMIUM
© Nico Brons

Weggooien is zonde, Marian gunt bouwhelmen een tweede ronde. Als stoere schemerlamp

#033Ontwerpster Marian Dessing weet wel raad met afgeschreven producten. Voor haar upcycleproject Kopstukken geeft ze oude bouwhelmen een nieuw bestaan door er lampen van te maken, die luisteren naar namen uit het werkveld als Stoer Stuk, Hoge Piet, De Ploeg en De Baas.

Volledig scherm
© Nico Brons

Eigen kweek

Wie? Marian Dessing 
Wat? Ontwerpster van upcycleproducten zoals Kopstukken, Boekenwurmen en NS-producten - vrij werk en in opdracht 
Waar? In Amersfoort

Of Marian wat kon met oude veiligheidshelmen, zo luidde de vraag van een groot bouwbedrijf ruim een jaar geleden. Elke helm moet na maximaal zeven jaar vervangen worden en belandt dan meestal op de afvalhoop - op een enkele in de verkleedkist na. Zonde, toch? Daar was de Amersfoortse ontwerpster, bekend van upcycleproducten van oude NS-borden, het roerend mee eens.

En kijk nu. Vele experimenten in haar werkplaats aan de Teut in Amersfoort verder is er een complete lampenserie van verschillende typen bouwhelmen ontstaan, waarbij de armaturen voorzien zijn van energiezuinige ledlampen. De Ploeg bijvoorbeeld: vijf uitgelichte bouwhelmen op een rij aan de muur. Of De Baas: twee helmen die mooi boven een tafel hangen. En de Hoge Piet: een staande lamp met twee bouwhelmen die aan elkaar zijn gemonteerd en zo één bol vormen.

De Kopstukken hangen of staan al bij verschillende bedrijven en particulieren. Praktische pronkstukken zijn het. Marian is echter nog niet klaar met de serie en staat open voor een nieuwe lading gebruikte bouwhelmen. ,,Daar kan ik een uniek Kopstuk of een relatiegeschenk mee ontwikkelen”, zegt ze. Ideeën genoeg. ,,Er komen alweer nieuwe Kopstukken aan.”

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort