Frank van den Akker (links) en Rick Schipper van cateraar De Plattelander. ,,We willen de verspilling  van voedsel stoppen."
Volledig scherm
PREMIUM
Frank van den Akker (links) en Rick Schipper van cateraar De Plattelander. ,,We willen de verspilling van voedsel stoppen." © Fred Leeflang

Delfts bedrijf voorkomt verspilling voedselpakketten: ‘Duizenden pakken zalm en carpaccio’

Cateraar De Plattelander wil een einde maken aan de voedselverspilling. Het Delftse bedrijf koopt producten die nog goed zijn, maar die de groothandels willen vernietigen. Daarvan maken ze voedselpakketten die ook te betalen zijn voor mensen met weinig geld.

De Plattelander verzorgt de catering voor grote instellingen. ,,Maar door de coronamaatregelen ligt alles stil”, vertelt Frank van den Akker, samen met Rick Schipper eigenaar van het bedrijf. Voor de cateraar betekent dat: geen inkomsten. Daarom zochten ze naar een andere manier om rond te komen. Dat werd het verkopen van voedselpakketten die bestaan uit producten die groothandels willen vernietigen. ,,Niet omdat ze slecht zijn, maar omdat ze nog maar een paar weken voor de houdbaarheidsdatum zitten”, legt Schipper uit. ,,En dan wil geen supermarkt ze meer hebben. Het gevolg is dat er verschrikkelijk veel voedsel weggegooid wordt. Die verspilling willen we stoppen.”

In samenwerking met indebuurt Delft