Museum prinsenhof deelt gouden (Pieter de Hooch)-boekjes uit aan schoolkinderen
Volledig scherm
Museum prinsenhof deelt gouden (Pieter de Hooch)-boekjes uit aan schoolkinderen © Fred Leeflang

Delfts college blij met effect Pieter de Hooch: Record aantal bezoekers Prinsenhof

Het Delftse stadsbestuur is zeer te speken over de resultaten van de tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft, uit de schaduw van Vermeer. Dat blijkt uit een brief die naar de gemeenteraad is gestuurd. Burgemeester en wethouders vinden dat de organisatoren met vlag en wimpel zijn geslaagd in de missie om Prinsenhof Delft op de kaart zetten als museum waar aansprekende en kwalitatief hoogstaande tentoonstellingen zijn te zien.

Wethouder Bas Vollebregt (cultuur) stelt in de brief dat het een goede zet was om de tentoonstelling over Pieter de Hooch te koppelen aan het landelijke themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw. De tentoonstelling was het hoogtepunt van de Delftse inbreng en zorgde voor veel publicitaire aandacht en extra publiek.

Bijna alle vooraf gestelde doelen zijn behaald. Museum Prinsenhof Delft trok 90.000 bezoekers met de tentoonstelling, waarvan tien procent afkomstig was uit het buitenland. Dat is 10.000 minder dan de doelstelling, maar toch brak Pieter de Hooch alle records, want het is het hoogste aantal bezoekers ooit aan een tentoonstelling in Museum Prinsenhof Delft. Er kwamen 60.000 meer mensen op af dan op een reguliere tentoonstelling.

Ruim gehaald

Museum Prinsenhof Delft wist het leeuwendeel van de  kosten te dekken uit sponsoring, fondsen en de publieksinkomsten. Dit leverde in totaal 1,6 miljoen euro op. De doelstelling om 500.000 euro aan sponsorinkomsten te werven, werd ruim gehaald.

Het stadsbestuur is ook blij met de hoge waardering. Pieter de Hooch in Delft, uit de schaduw van Vermeer, kreeg uitstekende recensies in veel gerenommeerde kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland. Volgens wethouder Bas Vollebregt is het museum prima geslaagd in de missie om Delft te promoten als een niet te missen bestemming voor nationale en internationale bezoekers. 

  1. Delftenaren weten weg naar terras weer goed te vinden
    Play

    Delftena­ren weten weg naar terras weer goed te vinden

    Met een zucht van verlichting bij horeca-ondernemers én bezoekers openden vanmiddag de terrassen in het centrum van Delft weer. En zelfs het weer hielp mee bij deze mijlpaal. Zo trokken de Delftenaren massaal naar de Markt en de Beestenmarkt om plaats te kunnen nemen, op gepaste afstand, op de terrassen. Bij alle zaken liep er een gastvrouw of -heer rond om de mensen op te vangen, ze twee gezondheidsvragen te stellen en ze te begeleiden naar een geschikt tafeltje.

In samenwerking met indebuurt Delft