Foto ter illustratie, babyhand met een hand van de moeder.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie, babyhand met een hand van de moeder. © ANP XTRA

Alphense moeder (22) kneep oogje toe terwijl haar man hun baby beet: rechter legt voorwaardelijke taakstraf op

Ze ontdekte tandafdrukken in het lichaam van haar acht maanden oude baby. Bijtsporen, toegebracht door de vader. Maar de 22-jarige Alphense deed niet wat een moeder in zo’n geval behoort te doen: haar kind beschermen. Daarom heeft ze nu een voorwaardelijke taakstraf gekregen van de rechter. 

Quote

Dit kan op latere leeftijd leiden tot psychische gevolgen

De rechter

De Alphense leefde geïsoleerd met een man die volgens haar soms losse handjes had. De jonge moeder heeft een negatief zelfbeeld, cijfert zichzelf weg. Ze weet niet goed wie ze is en wat ze wil. Ook moet het ‘bijzonder pijnlijk’ voor haar zijn dat ze aan de zijlijn toeziet hoe haar zoon min of meer zeker zal opgroeien in een pleeggezin.

Dat ze het niet makkelijk had wil de rechter best aannemen. Toch staat volgens de rechtbank buiten kijf dat ze niet deed wat van een moeder mag worden verwacht. De Alphense liet haar toen acht maanden oude baby in een hulpeloze toestand achter, terwijl ze wist dat hij door haar vader werd gebeten.

De man zette zijn tanden in de wang, bovenarm, het schouderblad, de flank, bil en enkel van het jongetje. Drie maal tot bloedens toe, met blijvende littekens, waaronder in zijn gezicht, tot gevolg.