Jan Sluijters, ‘De profeet Elisa wekt de zoon van de vrouw uit Sunem tot leven’. Topstuk op de tentoonstelling Allemaal wonderen in Museum Catharijneconvent.
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Sluijters, ‘De profeet Elisa wekt de zoon van de vrouw uit Sunem tot leven’. Topstuk op de tentoonstelling Allemaal wonderen in Museum Catharijneconvent. © Drents Museum

Dit zijn de topkunstwerken die je in Utrecht niet meer te zien krijgt

Musea bereiden zich gewoonlijk jarenlang voor op populaire tentoonstellingen met internationale topstukken of op evenementen waar veel publiek op afkomt. De kans bestaat dat al dit moois aan de neus van de bezoekers in Utrecht voorbijgaat.

Vol trots lanceerden het Centraal Museum en Museum Catharijneconvent in februari hun grote voorjaarstentoonstelling. Met De tranen van Eros, over de Utrechtse surrealist Joop Moesman in het Centraal Museum, en met Allemaal wonderen in Museum Catharijneconvent werden twee blockbusters geprogrammeerd, die garant staan voor vele tienduizenden bezoekers. Na jaren van voorbereiding was het gelukt bruiklenen binnen te halen die nooit eerder in Utrecht te zien waren.

Topstukken van René Magritte, Salvador Dali en Max Ernst hangen nu in het Centraal Museum aan de muur, onzichtbaar achter slot en grendel. Werken van Jan Sluijters, Rembrandt en Jan Toorop, maar ook objecten over wonderlijke gebeurtenissen, blijven verscholen in Museum Catharijneconvent. Voor niemand te zien. Het Spoorwegmuseum zag het populaire evenement over modelspoorbanen On Traxs! in het water vallen. Het drukbezochte evenement Een dagje uit met Thomas de Stoomlocomotief is geschrapt.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht