Vastlopend verkeer in de jaren 50.
Volledig scherm
Vastlopend verkeer in de jaren 50. © Het Utrechts Archief

Een snelweg over het Domplein? Echt, dit is geen 1-aprilgrap

 Elke week zet Paula Swieringa twee foto’s naast elkaar:een van lang geleden en een recente foto. Wat is er in de tussentijd veranderd? Deze week: een autosnelweg over het Domplein?!

Een Duitser kwam ons in 1958 wel even vertellen wat te doen tegen het almaar vastlopende verkeer in de Korte Nieuwstraat. Hij zei dat we van de Lange en de Korte Nieuwstraat een snelweg moesten maken en die helemaal moesten doortrekken tot aan de Potterstraat. Dus over het Domplein, dwars door het Oudkerkhof, langs het Stadhuis en dan via de Schoutenstraat naar de Neude. Oké, daar moest dan wel het een ander voor gesloopt worden, maar de Domtoren mocht blijven staan.

 ‘Haha 1-april’, zouden we nu denken. Maar niks hoor. Deze Duitser maakte geen grappen. En het ergste was: ook het gemeentebestuur nam hem bloedserieus. Dit was namelijk niet zomaar iemand, dit was de grote verkeersdeskundige Dr. Ir. M.P. Feuchtinger en de gemeente had hem veel geld betaald voor zijn advies. Het zou zonde zijn om daar niets mee te doen.

Dus kunnen we op de foto van nu links de Domtoren zien. Alle panden aan de westzijde van de Korte Nieuwstraat zijn in 1963 gesloopt. Gelukkig is de rest van het krankzinnige plan nooit uitgevoerd. Wie van het Domplein naar de Neude wil moet maar gewoon even omrijden. Op de fiets, want auto’s mogen hier niet komen.

Verbrede Korte nieuwstraat in 2020.
Volledig scherm
Verbrede Korte nieuwstraat in 2020. © Paula Swieringa

 Bekijk hier alle afleveringenv van Toen &  Nu.  

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht