Hoe journalist Loes ‘verliefd’ werd op een seriemoordenaar: ‘Ik wilde dat verhaal’

VIDEOHet verhaal van Loes Leeman en Hans van Zon begint in de zomer van 1965. Toen Loes nog geen journalist was, en Hans nog niet bekend stond als een van Nederlands beruchtste seriemoordenaars. Ze grinnikt. ,,’t Kan verkeren, hè.”

Loes Leeman heeft het koud gehad, vorig jaar zomer, tijdens de hittegolf. Maar alleen als ze schreef. Dan waren haar vingers koud, en haar neus, en liepen er rillingen over haar rug. Terwijl buiten de mussen van het dak vielen, moest Loes tegen de verwarming aan zitten met haar laptop op schoot. ,,Dat heb ik dus altijd hè, als ik het over Hans heb”, zegt ze zacht aan een tafeltje in café ’t Oude Pierement. ,,Nu ook.” Ze laat haar hand voelen. “Zie je? IJskoud.” Ja. IJskoud.

  1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
    PREMIUM
    Geldoorlog in Europa

    Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

    De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?