Volledig scherm
© Thinkstock

OM: Verdachten speedlab Zwingelspaan moeten tot 3,5 jaar brommen

De vier mannen die verantwoordelijk zijn voor het speedlab in Zwingelspaan, een buurtschap bij Fijnaart, moeten tot 3,5 jaar de cel in. Dat eiste officier van justitie Emi Verhoeven dinsdag bij de rechtbank in Breda.

Het lab werd 26 augustus vorig jaar opgerold. Volgens de officier zijn de mannen schuldig aan de productie van amfetamine of van het voorbereiden daarvan. René O. (33) uit Fijnaart, de eigenaar van de loods, moet volgens de officier van justitie worden vrijgesproken. Er is geen bewijs dat hij wist dat hij zijn loods verhuurde voor de productie van drugs. 

Meteen opgepakt 

De drie mannen die aan het werk waren op het moment van de inval werden meteen opgepakt. Dat waren de Tilburgse vader en zoon Joep de G. (30) en Joep T. (58) - die als laborant zouden werken - en Pieter K. (55) uit Zoetermeer, de klusjesman annex uitvoerder. Tegen deze drie werd de hoogste straf geëist, van 42 maanden.

Later werd ook de eigenaar van de loods René O. opgepakt en Jeroen van G. (31) uit Helvoirt. Die laatste werkte in de ogen van justitie vooral faciliterend door de andere verdachten en goederen te vervoeren. Hij zou dertig maanden moeten brommen. 

Groot, schoon lab

In het lab werd amfetamine gemaakt. Het bleek een groot, net en schoon lab te zijn, zei de politie meteen. Een bijzonder professioneel lab. Desondanks, zo bleek dinsdag, was er in de week voor de arrestatie wel een probleem met de afzuiging. Laborant Joep T. dreigde daarom te stoppen met produceren. Het probleem werd echter opgelost. In het lab lagen duizenden liters grondstoffen voor de productie van speed. 

De twee laboranten hebben zich altijd op hun zwijgrecht beroepen. Van G. en K. zeiden tegen de rechters dat ze gewoon aan het werk waren en helemaal niet wisten dat ze daardoor mensen hielpen die met een drugslab bezig waren.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer