Volledig scherm
© anp

Eindelijk heeft Matthews zijn droomzege voor Sunweb

Hoofddoelen van Michael Matthews liepen vaak uit op een teleurstelling. Het maakte de vreugde in Rodez, een rit die al maanden door zijn gedachten spookte, des te groter.

Nabeschouwing

Rituitslag

1. Michael Matthews (Sunweb) 4u21’56”
2. Greg Van Avermaet (BMC) +0”
3. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) +1”
4. Philippe Gilbert (Quick-Step) +1”
5. Jay McCarthy (Bora) +1”
6. Sonny Colbrelli (Bahrein-Merida) +1”
7. Chris Froome (Sky) +1”
8. Daniel Martin (Quick-Step) +1”
9. Rigoberto Urán (Cannondale) +1”
10. Tiesj Benoot (Lotto Soudal) +5”
11. Romain Bardet (AG2R) +5”
13. Simon Yates (Orica) +5”
20. Mikel Landa (Sky) +15”
23. Nairo Quintana (Movistar) +22”
24. Alberto Contador (Trek) +22”
30. Fabio Aru (Astana) +25”
40. Marco Minnaard (Wanty) +30”

Algemeen klassement

1. Chris Froome (Sky) 59u52’09”
2. Fabio Aru (Astana) +19”
3. Romain Bardet (AG2R) +23”
4. Rigoberto Urán (Cannondale) +29”
5. Mikel Landa (Sky) +1’17”
6. Daniel Martin (Quick-Step) +1’26”
7. Simon Yates (Orica) +2’02”
8. Nairo Quintana (Movistar) +2’22”
9. Louis Meintjes (UAD) +5’09”
10. Alberto Contador (Trek) +5’37”
25. Bauke Mollema (Trek) +41'25"

Volledig scherm
© AFP

Door Pim Bijl

Al ver voor de finish steekt Michael Matthews zijn handen in de lucht. Daarna, nog hevig uithijgend en amper bekomen van de inspanning, wordt hem gevraagd zijn emotie te beschrijving. ,,Opluchting", is het eerste wat de 26-jarige Australiër winnaar in Rodez te binnenschiet.

Niet vreemd, want Matthews is al jaren een coureur van wereldklasse, maar hij grossiert tot zijn eigen frustratie vooral in de tweede, derde en vierde plaatsen. Bij Matthews is het vaak net-niet. Zo ook dit seizoen in het zwart-wit van Sunweb. ,,Hij trok dit jaar naar de Tour met een zege in de Ronde van Baskenland en de Ronde van Zwitserland. ,,Maar als je met zijn talent rondrijdt, dan is dat absoluut niet voldoende", vindt ploegleider Aike Visbeek. ,,Een Tour-etappe is dan wel het minste wat je mee wil nemen uit de Tour. Dat heeft hij nu waargemaakt en zeker verdiend. Ik hoop dat dit het begin is van een mooie serie. Ik hoop dat alle puzzelstukjes nu op de juiste plek gaan vallen."

Zo viert Sunweb voor de tweede dag op rij groot feest. Was het gisteren op Quatorze Juillet de beurt aan Warren Barguil, een dag later wint zijn kamergenoot Matthews. De afgelopen winter van Orica overgekomen wereldtopper verslaat in Rodez Greg van Avermaet en Boasson Hagen. ,,Vandaag was groot doel", zei Matthews die uitvoerig zijn ploeg bedankte. ,,We wisten dat we de laatste dagen onze benen moesten sparen. Mijn teamgenoten hebben geweldig werk verricht. Alles wat we in de teammeeting hebben gezegd, hebben we uiteindelijk gedaan."

Deze aankomst met een steil oplopend stuk van 500 meter was op zijn lijf geschreven, net als de rit in Longwy op dag 3 dat was. Daar kwam hij nog tekort op Peter Sagan. Net als dat hij eerder dit seizoen zijn droom zag vervliegen om zijn lievelingskoers Milaan-Sanremo te winnen. Gebroken was hij na die teleurstelling. 

Twee jaar terug was de zege van Van Avermaet hier in Rodez een keerpunt in zijn carrière. Na de overwinning in de Tour verruilde de Belg zijn vele ereplaatsen plots in glansrijke overwinningen. Hij gaat nu als olympisch kampioen door het leven. Visbeek: ,,Deze dag kan voor Matthews ook een keerpunt zijn. Ik zie dat de puzzelstukjes in elkaar beginnen te vallen. En dat is geen geluk, dat hebben we afgedwongen."

Volledig scherm
© Photo News
Volledig scherm
© Getty Images

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Daarmee sluiten we het liveblog. Lees het verslag hierboven en check alle reacties in ons Tourblok op de site.

Geel

Froome neemt de gele trui weer over van Aru, die een gaatje liet vallen op de klim. Attent gereden van de kopman van Sky!

FINISH

Michael Matthews wint de sprint bergop, voor Van Avermaet.

1 km

Laatste kilometer

2 km

Quick-Step trekt nu door. Is Daniel Martin iets van plan?

3 km

Een dappere poging van Lammertink, maar de Nederlandse Katusha-renner wordt ingerekend. De puchers krijgen wat ze willen: een sprint bergop in Rodez.

5 km

Lammertink ziet dat de kopgroep geen kans van slagen had en probeert het alleen. Zijn voorsprong is echter heel klein.

Volledig scherm
© TDW

7 km

Pech voor Lammertink, want Caruso (BMC) en Arndt (Sunweb) gaan alleen maar mee als waakhonden voor Van Avermaet en Matthews. De Nederlander moet samen met Perichon al het werk doen.

9 km

De Nederlandse renner van Katusha krijgt Caruso, Arndt en Perichon met zich mee. Het kwartet neemt een voorsprong van 15 seconden.

11 km

De Gendt moet zich dan toch eindelijk gewonnen geven. Meteen regent het demarrages van renners die niet op een sprint willen wachten. Lammertink slaat zelfs een klein gaatje met het peloton.

13 km

De druk ligt bij Van Avermaet en Matthews, want hun ploegmaten van BMC en Sunweb werken zich al de hele dag een slag in de rondte.

Le Tour de France on Twitter

Thomas De Gendt fait face à des équipes bien Rodez / Thomas De Gendt faces well organized teams #TDF2017

14 km

De Gendt geeft niet op, maar het kaarsje dooft nu toch langzaam uit. Zijn voorsprong duikt nu onder de halve minuut.

Thijs Zonneveld on Twitter

Die De Gendt is een kopgroep in zijn uppie. Wat een beuker.

19 km

We krijgen geen gecategoriseerde beklimmingen meer vandaag, maar dat betekent zeker niet dat het verder vlak is. Zeker de laatste kilometer wordt het erg lastig. Ideaal voor punchers als Van Avermaet en Matthews.

Volledig scherm
© AFP

22 km

Een ijzersterk optreden van De Gendt, maar ook de eenzame Belg lijkt niet bestand tegen het geweld van het peloton. Zijn voorsprong op het sterk uitgedunde peloton loopt terug naar één minuut.

Le Tour de France on Twitter

A 27 km de l'arrivée, c'est @DeGendtThomas vs le peloton / With 27 km to go, it's @DeGendtThomas vs peloton #TDF2017

26 km

Het peloton strijkt ook neer op Voeckler. Alleen De Gendt rijdt nu nog voor de grote groep uit. De Belg van Lotto Soudal verdedigt een voorsprong van een kleine anderhalve minuut. Dat is indrukwekkend, gezien het hoge tempo dat BMC hanteert.

28 km

De Gendt heeft Voeckler achter zich gelaten en gaat er alleen vandoor. Roosen is opgeslokt door het peloton, dat met Rodez in aantocht aardig op hol is geslagen.

30 km

De Gendt kwam bij beide klimmetjes vandaag als eerste boven en schuift op naar de tweede plaats in het klassement om de bolletjestrui. Zijn achterstand op Warren Barguil is echter nog enorm groot.

Le Tour de France on Twitter

Et 2 points de plus pour De Gendt / 2 more points for De Gendt #TDF2017 https://t.co/ORYxbuenIm

35 km

Vlak voor de top moet Roosen dan toch De Gendt en Voeckler laten gaan. Kan de renner van LottoNL-Jumbo straks in de afdaling nog aansluiten?

LottoNLJumbo Cycling on Twitter

#TDF2017 In the last km of the climb, @TimoRoosen needs to let De Gendt en Voeckler go. He is now at 30" of the leaders.

Le Tour de France on Twitter

Et 2 points de plus pour De Gendt / 2 more points for De Gendt #TDF2017 https://t.co/ORYxbuenIm

37 km

Ook vooran vallen er slachtoffers. Bouet en Hollenstein lossen op Côte de Centrès (derde categorie). Roosen kan nog net aanhaken bij De Gendt en Voeckler, maar heeft het lastig.

43 km

Het tempo gaat omhoog en daardoor wordt het tempo flink uitgedund. Marcel Kittel moet lossen en gaat vandaag dus zeker niet zijn zesde ritzege boeken.

laad oudere berichten