Volledig scherm
© REUTERS

Mollema boekt eerste ritzege ooit in Tour na prachtige solo

De eerste Nederlandse ritzege van deze Tour de France is een feit. Bauke Mollema soleerde in de 15de etappe, over 189,5 kilometer naar Le Puy-en-Velay, naar zijn eerste ritzege ooit in de Tour. Hij was de sterkste uit een grote kopgroep van 28 man. Chris Froome behield de gele leiderstrui.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© BELGA

Mollema reed een fiks deel van de dag van voren. Hij maakte onderdeel uit van een grote groep van 28 man die, omdat het peloton op grote achterstand lag, om de dagzege mochten gaan strijden. Mollema glipte er voor de voorlaatste van de vier beklimmingen, eentje van de vierde categorie, vandoor en had bovenop een marge van zeventien seconden op de andere vluchters.

In de afdaling hield Mollema stand, waardoor zijn eerste dagoverwinning in de Tour een feit was. Voor de klimmer, die bij Trek in dienst rijdt van de oude vedette Alberto Contador, was het zijn tweede zege in een grote ronde. In 2013 won hij een rit in de Vuelta.

Mollema was dus het feestvarken op het partijtje waar een andere Nederlander, Dylan van Baarle de eerste slingers ophing. De renner van Cannondale hoorde bij de eerste coureurs die vandaag een vluchtpoging ondernamen. Nadat de tweede berg van de dag was beklommen, vormde zich de groep waar Mollema ook inzat. Ook Maurits Lammertink was een van deze 28 aanvallers.

Tony Martin ontsnapte uit deze groep, maar de vluchtpoging van de Duitser hield geen stand toen het bergop ging. Nadat bolletjestruidrager Warren Barguil, die vandaag weer goede zaken deed in het bergklassement, en Serge Pauwels waren ingelopen, probeerde Mollema het op dertig kilometer van de finish. Met succes, zo bleek in de aankomstplaats. Diego Ulissi strandde 19 tellen later als tweede, vlak voor Tony Gallopin.

De klassementsmannen deden elkaar wel pijn, maar tot grote verschuivingen leidde dat niet. Chris Froome hield, ondanks materiaalpech op de derde klim, zijn gele trui in handen en heeft nog steeds een marge van 18 seconden op Fabio Aru.

Daniel Martin - nu vijfde - sprong in de slotfase weg, waardoor de Ier 16 tellen inliep op de top vier. Nairo Quintana had een offday en verloor veel tijd, waardoor hij niet meer bij de beste tien van het klassement staat.

Morgen genieten de coureurs van een welverdiende rustdag. Eén iemand zal deze dag met een extra grote glimlach ingaan. Inderdaad, Bauke Mollema.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AFP

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

0 km

Mollema mag juichen! Hij wint de rit, voor Ulissi en Gallopin.

1.5 km

Mollema gaat winnen! Hij zit bijna in de laatste kilometer. Een heel mooi succes voor Trek-Segafredo en Mollema. Het is zijn eerste ritzege ooit in de Tour.

3 km

De kans dat Mollema het red wordt groter. Alleen aan de finish loopt het nog even bergop. De Nederlander heeft 10 seconden. Wat een spanning!

5 km

Mollema op een stukje dat wee bergop loopt en hij verliest een paar seconden: 13 seconden.

6 km

Mollema krijgt de prijs voor de strijdlust. Maar hij wil de ritzege. Zijn voorsprong op het viertal: 20 seconden. Het is razendspannend.

9 km

Simon Yates valt aan bij de favorieten, maar AG2R blijft tempo rijden. Landa rijdt hem gat dicht, met de favorieten achter hem.

10 km

Mollema gaat de laatste 10 km in! Ondertussen begint het favorietengroepje aan de klim.

11 km

Bauke Mollema is zo dichtbij ritwinst in de Tour, maar achter hem komen Ulissi en Gallopin aansluiten bij Barguil en Roglic.

13 km

Ai, nu verliest Mollema terrein. Hij heeft 25 seconden op Barguil en Roglic.

13 km

De top van de beklimming is nog één kilometer. Het is zwaar en Mollema verliest wat terrein, onder meer vanwege een versnelling van Roglic (LottoNL-Jumbo).

15 km

Mollema in de laatste 15 kilometer! Hij heeft 50 seconden en gaat beginnen aan de beklimming. Als hij die voorsprong op de top nog heeft, is de buit bijna binnen.

17 km

Over 2 kilometer beginnen we aan de Côte de Saint-Vidal, een vrij steile, maar korte beklimming. Mollema heeft 30 seconden voorsprong.

20 km

Koploper Mollema loopt verder uit. Hij heeft 25 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers, een groep van twaalf waar ook Bakelants en Perichon zijn aangesloten.

23 km

De namen in de groep met favorieten: Froome, Vuillermoz, Urán, Bardet, Aru, Daniel Martin, Simon Yates, Meintjes, Landa, Contador, Kreuziger, Frank en Bennett. Alleen Quintana missen we vooraan. Hij zit op 1'30 van de favorieten.

26 km

Mollema gaat vooruit met zijn kenmerkende stijl. Hij heeft 8 seconden voorsprong op 8 achtervolgers. De groep met favorieten volgt op 6'30. Zij zijn nu boven op de beklimming.

28 km

Bauke Mollema gaat nu solo in de aanval in licht dalende lijn. In de achtervolgende groep zitten ook Ulissi en Pinot.

30 km

Barguil was als eerste boven op de beklimming van eerste categorie. Hij laat zich daarna inlopen door een groep met Gallopin, Caruso, Navarro, Roglic, Benoot, Mollema en Pauwels.

31 km

Aanval Bardet! Urán volgt meteen en ook Martin en Aru sluiten aan. Froome doet het op eigen tempo, maar ook hij komt terug.

32 km

Gallopin komt bij Pauwels en wil hem meteen achterlaten. In de favorietengroep is het wapenstilstand.

33 km

Op kop van de koers heeft Barguil vijf tellen voorsprong op Pauwels. Ook de rest is niet ver weg.

laad oudere berichten