Volledig scherm
Richie Porte. © Getty Images

Porte breekt sleutelbeen en bekken bij crash

Richie Porte heeft een gebroken sleutelbeen en een bekkenbreuk opgelopen bij zijn zware valpartij in de Tour de France. De kopman van BMC crashte tijdens de afdaling van de Mont du Chat. 

Porte sneed een bocht te scherp aan, ging onderuit en klapte vol tegen een stenen wand aan. Hij nam de Ier Daniel Martin mee in zijn val. De Australiër bleef aangeslagen liggen op het asfalt, waar toegesnelde medici voor de zekerheid een nekbrace bij hem aanbrachten.

Porte ging vervolgens naar het ziekenhuis van Chambéry. Röntgenonderzoek bracht een gebroken rechtersleutelbeen en een breuk aan de rechterkant van het bekken aan het licht. Een operatie is vooralsnog niet nodig. Volgens BMC wordt de situatie van Porte morgen nogmaals onderzocht en moet dan blijken of hij naar huis kan. De medische staf verwacht dat hij over een maand weer kan fietsen.

 ,,Normaal gesproken staat hier vier tot zes weken voor'', zei teamarts Max Testa van BMC. ,,Als alles goed verloopt, kan Richie begin augustus weer op zijn fiets stappen.'' De 32-jarige Australiër stond voor de negende etappe van de Tour op de vijfde plaats in het algemeen klassement, 39 tellen achter geletruidrager Chris Froome. De Britse titelverdediger had Porte voor het begin van de Franse wielerronde zijn grootste concurrent genoemd.

Klaplong

De loodzware bergetappe eiste meer slachtoffers. Robert Gesink viel uit met een breuk in zijn wervelkolom, Geraint Thomas (de nummer twee van het klassement) liep een gebroken sleutelbeen op en de Italiaanse veteraan Manuele Mori een gebroken schouderblad en klaplong. Gesink en Mori, die samen al heel vroeg in de etappe onderuit gingen, liggen beiden in het ziekenhuis van Oyonnax. Thomas vloog wel meteen naar huis.

De ploegmaat van Froome bij Sky viel in de afdaling van de Col de la Binche over de Pool Rafal Majka heen. De renner van Bora-hansgrohe, die op de tiende plaats in het klassement stond, kon de rit wel uitrijden. Majka ging daarna door naar het ziekenhuis, waar geen breuken bij hem werden geconstateerd. Na de rustdag moet blijken of Majka, die wel veel kneuzingen heeft, dinsdag verder kan.